Gør dig klar til solformørkelsen

En total solformørkelse er et unikt fænomen, men i morgen har du mulighed for at fange den med dit kamera.

I morgen kan du opleve den totale solformørkelse, hvilket først sker igen om 111 år her i Norden. Solformørkelsen indtræder omkring kl. 9.40 og er på sit maksimale omkring kl. 11. Når klokken er 12, er hele formørkelsen overstået. Med dit normale fotoudstyr, kan du sagtens forevige den historiske begivenhed. Det eneste særlige udstyr, du dog er nødt til at bruge, er et specielt solfilter, som dæmper lyset tilpas meget til, at det stærke lys ikke får billedet til at brænde ud. Solfiltre kan enten købes, eller du kan lave et selv.

I Digital FOTO nr. 4/2015 havde vi en stor artikel om, hvordan du fotograferer solformørkelsen. Du kan hente den her. I artiklen havde der indsneget sig en lille fejl. Vi skrev, at solfilteret kun lader tre procent af lyset slippe igennem. Det er forkert, og det kunne foranledige, at man kunne tro, at et ND-filter med styrken 5, ville være fint. Sagen er, at nogle solfiltre har betegnelsen ND 5, som kun lader 0,00001 procent af lyset slippe igennem. På andre solfiltre bruges betegnelsen ND 100.000, for 1/100.000 lysgennemstrømning. Så traditionelle ND-filtre er langt fra nok. Så pas godt på øjnene.

Som lidt ekstra input til vores læsere, får du her lidt gode råd fra vores skribent Jesper Grønne, hvis du har mod på at lave et sammensat billede, hvor hele forløbet kan ses.

Sæt kameraet på stativ, brug en intervaltimer og et vidvinkelobjektiv. Placér det, så der er en flot forgrund med Solen til venstre i kompositionen sådan, at den i løbet af to timer kan bevæge sig cirka 30 grader til højre og lidt op. Der tages nogle billeder uden solfilter, hvori Solen fjernes. Så monteres solfiltret og interval-timeren skyder løs i godt to timer. Så får man en billedserie, hvor Solen flytter sig på himlen og bliver mere og mere dækket, og i den sidste time bliver den igen mere og mere synlig bag Månen.

Den billedserie indeholder kun sort og den synlige del af Solen. Den kan lægges over landskabsbilledet i Photoshop med blandingstilstanden Lighten. Resultatet er at man ser alle faserne og himmellegemernes bevægelse på himlen. Der skal ikke flyttes på kameraet eller beskæres inden sammenlægningen i Photoshop. Hvis der bliver delvist skyet, så kan der eventuelt laves vidvinkelbilleder uden solfilter.

Husk, at du ikke må kigge direkte på Solen, med mindre du oplever en total solformørkelse. Den partielle solformørkelse er potentielt farlig for øjnene, så kig kun i søgeren med et solfilter monteret på optikken. God fornøjelse

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...