Photo: Scott Andrews, NASA

Rumfærgen Discovery opsendes for 23. gang. Her er opsendelsen fanget på Kennedy Space Center i Florida, USA.

© Scott Andrews, NASA

Nu kan du gå på opdagelse i NASAs fotoarkiv

Astronauter og medarbejdere hos NASA dækker flittigt enhver mission i billeder og videoer, men det har altid krævet et solidt overblik at navigere mellem amerikanernes mange arkiver. Nu kan du nøjes med ét, for det hele er blevet samlet.

18. april 2017 af Niklas Majgaard

NASA har i årtier udvidet grænserne for menneskets tekniske formåen – og heldigvis er et utal af eksperimenter, projekter og ikke mindst opsendelser blevet dækket minutiøst af kameraer undervejs.

Gennem årene har NASA nemlig flittigt delt billeder fra hver eneste mission. Men først nu er alle billederne samlet samme sted. 

NASAs hjemmeside opdateret

Tidligere var billederne spredt over mange forskellige  hjemmesider hos NASA, ligesom fx Kennedy Space Center i Florida og Johnson Space Center i Houston havde hver sit website med billeder.

Med en større overhaling af NASAs website, nasa.gov, er alle billeder, videoer og lydklip fra rumfartsgiganten samlet på ét og samme sted. 

Det hele er søgbart, og du kan gå på opdagelse i arkiverne på hjemmesiden.

Mange af billederne leveres endda med EXIF-data, så du kan se både hivlket kamera og hvilke indstillinger, der er brugt. 

Sydlys på ISS

Astronauterne tager også billeder undervejs på missioner. Her har et besætningsmedlem på den Internationale Rumstation, ISS, foreviget sydlyset over New Zealand. 

NASA benytter i øvrigt Nikons kameraer flittigt. Her er brugt et Nikon D3S. 

© NASA
Astronaut Sunita Williams "rører" solen på en mission i 2012. Sammen med den japanske astronaut, Aki Hoshide, som kan ses i hjelmen, udførte de vedligeholdelsesopgaver på fartøjet og monterede et kamera på den Internationale Rumstation.
© NASA
Foto: NASA

At arbejde udenpå den Internationale Rumstation er farligt, men vigtigt. 

Her er astronaut David A. Wolf i gang med en af tre store opgaver på sin mission. 

© NASA

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...