En meteorstorm eller meteorregn er en enestående mulighed for at fange fantastiske billeder af stjerneskud og nattehimmel.
Meteorsværmene opstår ofte om efteråret, og de er opkaldt efter det stjernebillede, hvorfra de udspringer.
Meteorerne bevæger sig hastigheder op til 60 km per sekund, og når de små partikler fra rummet, som er på størrelse med sandkorn, rammer atmosfæren, brænder de op og efterlader lysende striber.
Mulighed for flotte billeder af stjerneskud
Lysstyrken er stor, så der er gode chancer for at få flotte billeder, når du retter kameraet mod himmelen.
Hvis månen er fuld, kan det være sværere at fotografere meteorstormen, da der så kommer meget lys på himmelen, så nymåne er at foretrække.
I bedste fald vil du kunne opleve en meteor i minuttet, hvis nattehimlen er klar. Altså en oplagt mulighed for et natligt fotoprojekt.
Det skal du bruge for at fotografere meteorregnen:
Et spejlrefleks- eller systemkamera, der kan skyde på høj ISO
Et lysstærkt objektiv – gerne vidvinkel.
Stativ
Fjernudløser – alternativt selvudløser
Kom godt i gang med astrofotografi
Med meteorsværme kan du på forhånd overveje komposition, forgrund og meteorernes retning. De udspringer nemlig fra det stjernebillede, de er opkaldt efter - Perseiderne fra Persus, Leoniderne fra Leo (Løven), Orioiderne fra Orion og så fremdeles.
Med den gratis app SkyView (download her til iOS og download her til Android) kan du se præcis hvor, det enkelte stjernetegn ligger.
Tag gerne et tæppe og nogle puder med samt varmt tøj, for meget af tiden vil gå med at kigge op og vente.
Sådan fotograferer du meteorstormen:
Trin 1: Sæt kameraet på stativ, og vælg manuelt program. Brug fjern- eller selvudløser, og slå gerne live view til. Så er det nemmere at se motivet.
Trin 2: Vælg største blændeåbning, fx blænde F2.8 eller F3.5. Sæt ISO til 3200 og vælg en lukkertid på 30 sekunder. Pas på, at lukkertiden ikke bliver for lang. Så vil stjernerne nemlig også trække spor på himlen.
Trin 3: Vælg manuel fokus, og læg fokus på uendeligt.
Trin 4: Luk af for falsk lys med et stykke pap eller gaffertape foran søgeren.
Rediger de sidste detaljer billedbehandlingen
Tag rigtig mange billeder af himmelfænomenet, og vælg de bedste ud.
I Photoshop eller Elements kan du kopiere områder med de øvrige meteorer sammen. Vælg blandingstilstanden Lighten på disse lag i paletten Layers.
På den måde kan du få rigtig mange stjerneskud med i samme billede. Du kan finde videokurser til at arbejde i layers på Fordelszonen.
> Læs også Fang nattens fænomener.