Kvinde fotograferet med refleksioner fra en optisk prisme

De refleksioner og farver, en glasprisme skaber, giver portrættet en nærmest drømmende effekt.

© Anastasia Dulgier

Brug glas til at skabe flotte og fascinerende lyseffekter

Med noget så simpelt som et stykke glas kan du skabe uforudsigelige lysmønstre og omvendte perspektiver, der giver dine billeder et helt specielt udtryk.

26. februar 2018 af Sarah Marie Winther

Du kan måske huske prismen fra fysiktimerne i folkeskolen eller fra Pink Floyds ikoniske album 'Dark Side of the Moon'.

Men faktisk kan det lille stykke glas også være et yderst brugbart redskab for den kreative fotograf, der gerne vil give sine billeder et mere kunstnerisk udtryk.

Alt efter hvordan du vender og drejer en prisme i forhold til din lyskilde, kan du nemlig skabe sjove spejlinger, regnbuefarvede refleksioner og forvrængede perspektiver, når du sætter prismen foran objektivet. 

Effekterne opstår i mødet mellem glas og lys, hvor lysets bølgelængder tvinges til at ændre retning. 

Ved at dreje glasset en smule, finder lysbølgerne ikke sammen igen, og det gør, at reflekserne bliver endnu tydeligere.

Leigh Burnette fotografi med glasprisme
Portræt med halv spejling

Den amerikanske fotograf Leigh Burnette har brugt en trekantet glasprisme for at få den kunstneriske effekt i billedet. Læs hvordan han gør i Digital FOTO nummer 4/2018.

© Leigh Burnette

Læs også: Udnyt spejlets fantastiske muligheder

Fem fotografer - fem forskellige metoder

Især prismer er velegnede til at eksperimentere med lys og refleksioner, fordi de er nemme at holde på og har tre sider (fem, hvis man tæller begge ender med), hvilket giver fotografen mulighed for mange forskellige resultater. Sidst men ikke mindst er de små og fylder derfor ikke meget i en kamerataske.

Men faktisk kan du bruge alt lige fra et stykke af en lysekrone til en prop fra en gammel krystalkaraffel - det er kun din fantasi, der sætter grænser.

Du skal dog være opmærksom på, at jo flere kanter, din genstand har, jo mere vil den forvrænge dit billede.

I Digital FOTO nummer 4/2018 har vi talt med fem fotografer, der alle bruger forskellige typer af glas i deres fotografi - men på hver deres måde.

Kreativ fotografi med krystaller i Digital FOTO nr 4/2018


Vi viser dig, hvordan du kan gøre dem kunsten efter og giver tips til, hvilke genstande du kan bruge til selv at skabe drømmende effekter i dine billeder.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs artiklen med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste ti numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...