Ved en nordvendt kyst en klar sommeraften er der gode chancer for at se lysende natskyer.
Lysende natskyer.© Shutterstock.

Lysende natskyer - det er nu du skal fotografere dem

Lysende natskyer er et fænomen vi kun ser på disse bredegrader og kun i sommermånederne. Det er derfor nu du skal gribe chancen for at få et skud af de smukke skyer

31. juli 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

I Danmark er vi ikke så heldigt stillede som de andre nordiske lande, når det gælder nordlys. Til gengæld har vi et tilsvarende smukt astromisk fænomen, som er ret unikt for lige netop vores lille del af verden. 

Lysende natskyer kan stort set kun opleves lige netop her på vores breddegrader og kun her i sommermånederne. Så det med at få nogle skud i kassen mens tid er. Men hvad er lysende natskyer egentlig for noget, og hvordan du fotografere du dem bedst? Det fortæller vi dig her.

Hvad er lysende natskyer?

Hvor kan du se lysende natskyer?

Hvorfor ses lysende natskyer kun her?

Hvordan fotograferer du de lysende natskyer bedst? 


Hvad er lysende natskyer?

Lysende natskyer er ikke skyer som vi kender dem normalt. Det er skyer dannet af meteorstøv og vulkansk aske i omkring 80 kilometers højde. 

Temperaturen i den højde ligger på mellem minus 100 til minus 150 grader. Den smule damp, der findes i disse luftlag bliver til iskrystaller., når de sætter sig på støvkornene.

Skyerne er så tynde, at vi ikke kan se dem om dagen, men når sollyset rammer dem bag horisonten, så ser vi refleksionerne på himlen. 


De lysende natskyer står smukt til lupinmarken i forgrunden.
Lysende natskyer over lupinmark.

En af vores læsere har skudt dette smukke billede af lysende natskyer over en lupinmark.

© Jakob Arthur Andersen

Hvor kan du se lysende natskyer?

De skyer vi ser befinder sig typisk i ti kilometers højde. VI kan derfor kun se dem på en ellers skyfri dag. Er der almindelige skyer på himlen vil de skygge for de lysende natskyer.

Normalt skal man kigge mod nord og nordvest, hvor de vil kunne ses i horisonten.

De kan typisk ses efter solnedgang og frem mod midnat. Men kun i sommersæsonen. Enkelte gange vil de dukke op i maj, men fænomenet hører typisk juni, juli og august til. Efter august er solen så langt bag horisonten, at den ikke længere lyser skyerne op. 


Ved kysten er der ofte frit udsyn til det flotte fænomen.
Lysende natskyer ved kysten.

Skyerne ser ud til at være i nærheden men kan være mere en hundrede kilometer væk.

© Shutterstock.

Hvorfor ses lysende natskyer kun her?

Kommer man for langt mod nord er sommernætterne for lyse til at man se de lysende natskyer. Kommer men for langt mod syd er solen for langt væk bag horisonten til at man kan se dem. 

Helt ned til Spanien og Tyrkiet ses fænomenet undtagelsesvis en sjælden gang i mellem, men de bedste vilkår har det lige omkring Danmark.

Man skal ikke ret langt mod syd, før lysende natskyer er en sjældenhed.
Lysende natskyer over hollandsk by.

Det er muligt at opleve lysende natskyer længere syd på end Danmark, men jo længere man kommer ned, jo sjældnere er fænomenet.

© Shutterstock.

Hvordan fotograferer du de lysende natskyer bedst?

Teknikken der skal til at få flotte fotos af lysende natskyer minder meget om den man bruger til nordlys. Brug et vidvinkelobjektiv, åbn blænden helt, sæt ISO'en omkring 1600 og eksperimenter med lukketiden til du får mest muligt af det flotte lys med. 

En forholdsvis lang lukkertid vil være bedst, så det er en god idé at stille kameraet på et stativ og aktivere udløseren med en timer på et par sekunder. 

Fokus skal være på manuel og indstillet til uendelig, angivet ved et omvendt 8-tal. Så får du skarphed i hele billedet.

Lang lukkertid og et stativ er en stor del af opskriften på gode skud af lysende natskyer.
Panorame af lysende natskyer.

Få vidvinklen frem, når der skal fotograferes lysende natskyer.

© Shutterstock.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...