Grafiske mønstre i naturen

Her får du tips til at fange flotte grafiske mønstre i naturen, både til lands, til vands, og fra luften, fra Saudi Arabiens brændende ørken til Sibiriens frosne ferskvandssøer. Mønstre er overalt, og her får du tips og inspiration til at fange og fremstille det flottest.

24. februar 2016

Det brager som et jordskælv under hendes fødder, men hun forlader ikke isen. I stedet tager hun kameraet frem for at fotografere det flotte mønster, som isen danner. 

Læs eventyret om fotografens iskolde tur på Bajkalsøen i Sibirien, og læs også om ørkenelskere og mønsterbrydere. 

Her får du en masse tips og inspiration til, hvordan du bedst indrammer et flot grafisk mønster i naturen, når du falder over det. 

Blandt andet gælder det nogle helt generelle kompositionstricks:

  • Symmetriske, regulære mønstre fungerer rigtigt godt med stærke farver, som fx en række soldater i røde uniformer, eller en mark med solsikker.

  • Sørg for at komponere så et mønsters linjer ikke sammenfletter eller rører hinanden. På den måde forstærkes mønsteret. Tilfældige mønstre som blade eller støvdragere fungerer bedst når man fylder rammen ud.

  • Brug linjer til at bryde mønsteret, eller til at lede øjet ind til det centrale element. Placér altid et sådant element efter de gængse kompositionsregler som fx det gylde snit eller reglen om tredjedele.

  • Gå efter kontraser, som fx en rose, der vokser op ad en hvid væg, eller fremhæv kontrasten mellem lys og skygge ved at konvertere til sort-hvid og skru op for kontrasten i billedbehandlingen.

  • Sørg for at lyset kommer ind fra siden. Skyggerne vil fremhæve strukturer. Det bedste lys får du ved solopgang eller nedgang, hvor solen står lavt og skyggerne derfor er lange.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...