Guldsmed fotograferet med makroobjektiv

Guldsmeden er et oplagt makromotiv, og du kan finde den hele sommeren og langt ind i oktober. 

© Shutterstock

Sådan fotograferer du guldsmede

Det vrimler med glitrende guldsmede, og selvom de farvestrålende insekter tilsyneladende aldrig sidder stille, er de faktisk lettere at fotografere, end du tror.

6. august 2018 af Sarah Marie Winther

Sommerfuglen er mange makrofoto­grafers yndlingsinsekt, men et andet smukt motiv er den blå mosaikguldsmed, der med sine lyseblå og lysegrønne tegninger i den grad er et makroobjektiv værdigt.

Fra sommerens begyndelse og et godt stykke ind i oktober måned kan du finde guldsmede i skovbryn, skovlysninger og endda i din egen baghave.

Når vi ser en guldsmed tilfældigt, er den typisk i gang med at jage insekter, og så vil det se ud som om, den aldrig nogensinde sidder stille. 

Men faktisk er det slet ikke så svært at få flotte, skarpe billeder af det fascinerende insekt. 

Disse tre tips hjælper dig på vej.

Tip 1: Vælg det rigtige udstyr

Da guldsmede er en del større end de fleste andre insekter, kan du fotografere dem med alt lige fra en mobiltelefon til et stort spejlreflekskamera. 

Du vil dog få de bedste resultater, hvis du bruger et makroobjektiv, eftersom det kan give en højere forstørrelse end fx en almindelig telezoom. 

Hvis du ikke har et makroobjektiv til rådighed, kan du i stedet bruge en makroring, der er noget billigere og fylder mindre. 

> Lige nu kan du få et tre-i-en-objektivsæt til din mobiltelefon med Digital FOTO, så du let kan fotografere makro med mobilen. Se tilbuddet her.

Tip 2: Stå tidligt op

Det kan godt betale sig at sætte vækkeuret lidt tidligere, end du normalt ville, hvis du gerne vil fange en guldsmed i et roligt øjeblik. 

Guldsmede er nemlig mest aktive, når det er allervarmest på dagen, fordi de skal bruge solens varme til at flyve.

Du finder måske ikke helt så mange guldsmede om morgenen, som du ville senere på dagen, men chancen er større for at finde en guldsmed, der hviler sig på et blad og derfor er lige til at skyde. 

> Læs også, hvordan du fotograferer makrobilleder uden særligt udstyr her

Guldsmed på blad

Tidligt om morgenen er det lettere at fange guldsmeden siddende på et blad fremfor i luften. Med makroobjektiv kan du får fantastiske billeder af den. 

Står du rigtig tidligt op, kan du endda være heldig at få et billede af en guldsmed dækket af morgendug. 

Chancen for dette er dog større, når vi når ind i efteråret. 

> Læs alt om makrofotografering af fx blomster og insekter her

Tip 3: Vær forsigtig

Det kan være fristende at følge efter en guldsmed, der jagter insekter, men der kommer sjældent nogle gode billeder ud af det, for du vil skræmme guldsmeden så meget, at du aldrig kommer tæt på den.

I stedet bør du finde et sted, hvor du før har set andre guldsmede lande, sætte dit kamera op i nærheden – og vente. 

Når der kommer en guldsmed, kan du nærme dig ganske forsigtigt. Pas på med at lave pludselige bevægelser.

Hvis guldsmeden alligevel flyver væk, så bliv stående og vent et par minutter. Ofte vil guldsmeden komme tilbage og lande på det samme sted.

Læs også: 3 lette sommerfugle, du nemt kan finde i haver og parker

Redaktionen anbefaler:
Bliv en bedre naturfotograf med Seasons

I vores videoserie Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer, når han drager ud i naturen for at fotografere storslåede landskaber og vilde dyr. Kom med, når den professionelle fotograf er på fototure til Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet ud af sine tips og tricks.

I vores onlineunivers Fordelszonen finder du hele tre sæsoner af Seasons og en masse videokurser, guider, presets og meget mere. Tegn et abonnemt på Digital FOTO og få adgang til Fordelszonen med det samme.

Lige nu kan du fx få en lækker fotokikkert sammen med to numre af Digital FOTO og adgang til Fordelszonen for i alt 98 kr. Se tilbuddet her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...