Audun Rikardsens billede af spækhugger og fiskerbåd
Så er der mad

På blot få meters afstand ligger Audun Rikardsen i vandet og fotograferer spækhuggeren, der venter på en sildemad.

© Audun Rikardsen

Vanvittige billeder og fantastiske historier fra havdyrenes ven

Biologiprofessoren Audun Rikardsen kaster sig frygtløs i havet med sit kameragrej og kommer helt tæt på spækhuggere, pukkelhvaler og hvalrosser.

2. maj 2017 af Louise Hagemann

Højt oppe i det nordlige Norge bor biologiprofessoren og fotografen Audun Rikardsen, som har vundet en række fotopriser, blandt andet Wildlife Photographer of the Year.

Det har han, fordi han tager enestående billeder af især havets dyr. Han hopper selv i det iskolde hav med sit hjemmebyggede udstyr, peger objektivet mod pukkelhvaler, spækhuggere og nordlys og tager fantastiske fotos, som man sjældent har set dem før.

Gople under nordlys
Magisk nordlys

Nordlys er næsten blevet hverdag for Audun, men hans billeder bliver ikke mindre fantastiske af det.

© Audun Rikardsen

I den nyeste udgave af Digital FOTO kan du læse et interview med Audun Rikardsen, og her fortæller han blandt andet om at komme helt tæt på spækhuggere, om at fange ørreder under nordlyset og om at bygge sit eget udstyr, når markedets grej ikke slår til.

Og så fortæller han historien om dengang, han blev venner med en 600 kg tung hvalros:

"Efter en uges tid spottede han, at hvalrossen havde et sår, og at den blødte fra næsen. Audun var sikker på, at den var ved at dø. Det fik ham til at flytte hele sit kontor ned på stranden for at holde øje med, hvad der skete med den. Så sad jeg der og svarede på e-mails ved siden af en død, lugtende hval og en syg hvalros,” fortæller Audun grinende. Efter fire-fem dage fik hvalrossen det bedre. Audun begyndte af og til at lægge sig fladt ned på stranden for at skyde billeder af den, og pludselig en dag satte den kursen direkte mod ham."

Audun Rikardsen og hvalrossen Kompis
Gode venner

Et helt særligt venskab udviklede sig mellem Audun og den store hvalros.

© Audun Rikardsen

Resten af historien om, hvordan han udviklede et særligt venskab med hvalrossen Kompis, og mange flere kan du læse i det nyeste Digital FOTO.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...