Fotograf tager billeder af person
© Shutterstock.com

5 tips til bedre udendørsportrætter

Med forhåndenværende udstyr, specielle kompositionstricks og særlige indstillinger kan du løfte dine udendørs portrætter allerede i optagelsen. Her er fem tips, du nemt kan bruge, når du fotograferer personer.

13. april 2023 af Kristoffer Engbo

1. Skab lys med mobilen

Mangler du lys i ansigtet, når du skyder i svagt lys, så hiv telefonen frem. Med en app kan du vise en helt ren farve på skærmen. Lad modellen holde skærmen tæt på ansigtet, uden at selve telefonen kommer med på billedet, så skærmen lyser ansigtet op.

Med apps som Color Screen til ­i­­Phone eller Screen Flashlight til Android kan du vælge farve på skærmen og indstille lysstyrken.

Hent vores lommeguide til udendørs portrætter her.

2. Lav kantlys med solen

Står solen lavt, kan du skabe et flot kantlys i håret ved at skyde mod solen. Så får ansigtet også et jævnt lys, da det ligger i skygge. Stil dig eventuelt i skyggen fra personen. Det gør ikke noget, at himlen bliver helt hvid.

Portræt i modlys

Når sollyset kommer ind bagfra får du et flot kantlys i håret. Du undgår også direkte lys i ansigtet, der ellers giver tunge skygger og sammenknebne øjne.

© Shutterstock.com

3. Få flottere ansigter med sølvpapir

Et stykke stanniol kan bruges til at kaste lidt lys op i ansigtet, når du fotograferer udendørs. Det fungerer typisk bedst, når du ikke står i direkte sol. Hiv et stykke på cirka en halv meter af, som modellen kan stå med i hænderne, uden at det kommer med på billedet. Det kan hjælpe med at oplyse fx øjenhuler.

>Læs også: Her er de bedste apps til smartphone-fotografen

4. Ram portrættet ind med sløring

Ofte arbejder man med at få en sløret baggrund, så personen træder frem, og baggrunden ikke forstyrrer, men du kan også lave en sløret forgrund, der bruges til at indramme personen.

Skyd med en stor blændeåbning, fx F2.8, og brug øjefokus eller et fokuspunkt, der ligger oven på personens øje. 

Portræt med blade i forgrunden

Sørg for at have fx grene, blade, LED-lys eller lignende få cm fra frontlinsen. Du kan eventuelt holde et blad op foran frontlinsen.

© Shutterstock.com

5. Skyd helt lydløst

På mange systemkameraer kan du vælge elektronisk lukker, så kameraet er helt tavst. Det kan være en fordel, at personen ikke kan høre, når du tager billeder og derfor slapper mere af. På nogle kameraer skal du vælge en særlig lydløs funktion.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...