Mexican man arranges deceased skeleton
Styr på slægtninge

I Campeche i Mexico tager slægtninge hvert år knoglerne fra deres afdøde forfædre ud og gør dem rene og arrangerer dem pænt.

© Klaus Bo Christensen

Dødsmukke billeder: Rygende lig og vrede voodooånder

Klaus Bo Christensen tager billeder af døde og dødsritualer over hele verden, og det har sendt ham på en fantastisk og farefuld færd rundt på kloden. Se hans flotte billeder, og hør de vilde historier.

6. august 2021 af Louise Hagemann

På den katolske kirkegård i Campeche i Mexico bliver de døde lagt ind på hylder. Hvis de ikke kan være der, skærer man liget over i to. Tre år senere kommer familien tilbage og tager det sidste hud og hår af dem og polerer dem. 

Hvert år vender de tilbage og tæller knoglerne og arrangerer dem på en bestemt måde i kassen. Manden på billedet har været død i 40 år.

Skeleton on shelf
Knoglekasse

Traditionerne i Campeche gennemføres for at afhjælpe smerterne i døden – og for at undgå, at de afdøde bliver til vrede spøgelser.

© Klaus Bo Christensen

“Det var tilfældigt, at jeg havde hørt om, at der var noget at komme efter her. Jeg tog til Mexico City og spurgte mig lidt frem, indtil der var gevinst,” fortæller Klaus Bo.

En dødssejler af et projekt

Dette er bare én ud af mange fascinerende historier fra den danske fotograf Klaus Bo Christensen, der rejser rundt i hele verden for at fotografere til sit projekt “Dead and Alive". 

Det handler om at fotografere de mange forskellige dødsritualer, som findes verden over, de døde og deres efterladte. Klaus Bo vil gøre op med de tabuer, der omkranser døden.

Karaoke funeral in Manila
Tonerne til den sidste rejse

Nogle steder i Manila i Filippinerne arrangerer man karaokebegravelser. Folk kommer forbi og betaler for at synge en sang, og pengene går så til udgifterne for begravelsen.

© Klaus Bo Christensen

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...