Et under- og overeksponeret billede sat sammen.

Det er en god idé, hvis modellen har sort eller hvidt tøj på til high og low key. Det hvide eller sort tøj stjæler ikke fokus, og det får ikke en mat og mærkelig farve, når du laver dine fotos om til sort-hvid.

© Shutterstock // Digital FOTO

Hvad er forskellen mellem high key og low key?

Ved at bryde med den traditionelle tanke om, at en god og jævn eksponering er det bedste, får du mulighed for at lege med udtrykket i dine fotos. Vi viser dig, hvad forskellen er på high og low key.

Hvad er high key?

High key handler om at overeksponere billeder, så der er flest lyse toner. Det er godt til at give en fornemmelse af overskud, glæde og af noget let og luftigt – en populær metode til fx bryllupsbilleder og babyfotos.

Baby og far i overeksponeret foto.

High key-portrætter kræver masser af lys, og derfor skal du helst bruge minimum tre lyskilder. Det kan både være eksterne flash eller kraftige lamper. Derudover kan det være en god idé at bløde lyset op med softbokse eller paraplyer, så du ikke får kraftige slagskygger i modellens ansigt

© Shutterstock

Hvad er low key?

Low key handler om at lade de mørke nuancer og de tunge skygger dominere. Det gør du ved at undereksponere billederne. Resultatet kan give mørke og dystre portrætter, der fx viser drama eller dybde.

Low key-portræt af ung mand.

Fornemmelsen af det dystre og mørke får du, hvis modellens ansigt er oplyst ganske lidt. Derfor bør du placere flashen skråt foran modellen eller ved siden af, så skyggerne bliver tydelige i ansigtet. Hvis dine prøveskud viser, at der er for meget lys i baggrunden, og modellen er svagt undereksponeret, kan du skrue op for flashen og flytte lyskilden længere ud til siden. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...