Det kan være utroligt livsbekræftende at gøre sin hobby til sin karriere. Men fotobranchen kan være svær at komme ind i, og det kan være svært at vide, hvor man skal begynde. Derfor får du her hjælp til, hvilket udstyr, du skal anskaffe dig, og hvad du skal være opmærksom på.
Find din niche
Noget af det første, du skal spørge dig selv om, er, hvad du gerne vil med foto. Er du glad for at lave portrætter, eller ser du mere dig selv sidde i naturen og tage billeder af fugle? Ved at blive ekspert på et område, ved dine kunder også, at når de hyrer dig til det pågældende arbejde, kommer dine fotos til at sidde i skabet første gang.
Et godt hjemmekontor
Mange freelancere får ikke muligheden for at få en fast plads på en arbejdsplads, og derfor skal du også have et ordentlig hjemmekontor med ting som: Kontormøbler, hyggelig indretning og ordentlig belysning. Når du sidder i mange timer og redigerer billeder på computeren, er det for eksempel vigtigt at have et hæve sænkebord. Sådan undgår du at sidde ned alt for længe, så du heller ikke kommer til at døje med rygsmerter. Ergonomiske kontormøbler er nemlig vigtige for dit helbred på den lange bane.
Ud over møbler til dit kontor, så kan det også være en god idé at hænge noget inspiration op på væggene. Det kan være billeder fra andre fotografer, som kan motivere dig.
Rigtige fotoudstyr
Fotografer har som regel flere kameraer og objektiver, hvilket du ikke behøver i begyndelsen af din karriere. Men vil du gerne starte godt ud, er det en god idé at anskaffe sig disse ting:
- Kamera
- Computer
- Objektiver
- Flash
Når du skal købe udstyr, skal du have klargjort, om du skal arbejde i et studie, eller om du primært skal være på farten. Samtidig kan det være, at din niche afgør, hvor mange kameraer, eller objektiver du skal have, for er du naturfotograf, skal du højst sandsynligt have et godt zoomobjektiv.
Få styr på det praktiske
Som freelanceotograf arbejder du selvstændig og skal dermed starte din egen virksomhed. Det kan tage op til 18 måneder at starte en virksomhed op, skriver Dansk Journalistforbund, og derfor må du også væbne dig med tålmodighed. Når du opretter virksomheden, skal du have styr på disse lidt tørre, men vigtige ting:
- Anskaf en revisor
- Momsregistrering
- Skattefradrag
- Bil eller ej
I begyndelsen er økonomi ofte et presserende emne som freelancer. Ifølge Dansk Journalistforbund tager de fleste freelancere mellem 800 til 1000 kroner, og nogle ting kan du trække fra i skat. Det er blandt andet udstyr, rejseudgifter og forplejning.
Sælg dig selv
Derefter er der egentlig bare tilbage at få fat i nogle kunder. I dag er det ikke nok bare at uddele visitkort, da kunder ofte gerne vil se dit fotografi i form af en hjemmeside. Der findes mange platforme, hvorpå man kan oprette en hjemmeside. Hjemmesiden skal fremvise dine bedste sider, og hvad du kan som fotograf, så tag et godt udvalg af dine yndlingsfotografier. Samtidig skal hjemmesiden være simpel, så fotocheferne har mulighed for hurtigt at kunne se dit arbejde.
Det kan være hårdt at arbejde som freelance fotograf, fordi man ikke er sikret noget arbejde. Men når det lykkedes, kan det være meget givende.