© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sejr til det frie foto

Feriebillederne er reddet. EU-parlamentet stemte i dag en tekst ud af et lovforslag, der ville have forbudt fri fotografering af markante bygninger som Eiffeltårnet og London Eye.

10. juli 2015

Der nåede at blive samlet over en halv million underskrifter imod forslaget, der skulle have harmoniseret landendes forskellige varemærkebeskyttelse af bygninger. En passage ville nemlig gøre det ulovligt at dele billeder af kendte værker, som fx The Shard i London eller Eiffeltårnet uden tilladelse. Forslaget ville have fjernet princippet "Freedom of Panorama", som gør det lovligt for alle, at dele fotos af offentlige bygninger.

I nogle lande er muligheden begrænset, som fx i Frankrig, hvor man ikke må dele fotos af Eiffeltårnet om aftenen, når det er belyst, fordi belysningen bliver set som et særegent kunstværk. Også i Italien, Holland og Belgien er der begrænsninger.

En afvikling af princippet Freedom of Panorama ville også med et slag gøre ca. 40.000 billeder på det gratis online-leksikon Wikipedia ulovlige.

Begrænsningerne forbliver altså på nationalt niveau efter at EU-parlamentet stemte mod ændringsforslaget med stemmerne 40 for og 751 imod.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...