Caribisk revhaj undervandsfoto

Denne caribiske revhaj fik ikke Alexander Mustard til at ryste på hænderne. Han har brugt blitz og eksponeret efter lyset over vandoverfladen for at få nok lys på hajens hoved.

© Alexander Mustard

Mød fotografen, der svømmer mellem blodtørstige hajer

Alexander Mustard har oplevet ting, de fleste eventyrere kun kan drømme om. Egentlig var han en prisvindende havbiolog, men fotografiet trak mere og mere i ham, og for 10 år siden tog han springet - og kastede sig ud på dybt vand.

14. marts 2018 af Sarah Marie Winther

Når Alexander Mustard skal lokke hajer til sig, bruger han hvide fisk, som han strøer ud i havet iført en sort dykkerdragt og fuldstændig tildækket hud. 

"Og så gælder det om hele tiden at holde øje med strømmens retning. Fiskene afgiver en lugt, der flyder med strømmen, så hvis strømretningen ændrer sig, skal du skynde dig at flytte dig fra lugten af mad. Så er hajerne kun interesserede i fiskene og ikke i dig," forklarer han.

Frygtløs på havets dyb

Kun en tåbe frygter ikke havet, siger et gammelt ordsprog. Men Alexander Mustard er formentlig så langt fra at være en tåbe, som det er muligt at være. 

Den 41-årige brite har ikke alene en doktorgrad i marinebiologi. Han har også arbejdet i flere år som forsker på Southhampton Universitet, hvor han i 2002 vandt en pris for at være én af Storbritanniens mest lovende havforskere. 

Alligevel fremstår han fuldkommen frygtløs, når han gang på gang hopper i det kulsorte hav, hvor nogle af verdens mest dødbringende rovdyr svømmer rundt. Måske er det netop, fordi han ved så meget om de farlige dyr.

"Jeg har aldrig følt mig bange for hajer, selvom jeg har svømmet blandt store flokke af dem," siger Alexander Mustard. 

> Læs alt om undervandskamera og undervandsfotografering her

Vrag fotograferet under vandet

Kompositionen med den forbisvømmende fisk i det gyldne snit afslører, at Alexander Mustard ikke er nogen nybegynder indenfor undervandsfotografi. Faktisk har han fotograferet livet under vandoverfladen, siden han var 11 år. 

© Alexander Mustard

Specialdesignede filtre til undervandsfoto

Alexander Mustards undervandsbilleder har prydet utallige forsider af dykker- og fotomagasiner verden over, og han har designet sine egne filtre, der egner sig specielt til undervandsfotografi, som han sælger på sin hjemmeside.

Som om det ikke var nok, så har han stiftet fotokonkurrencen Underwater Photographer of the Year, samt været dommer i en række prestigefyldte fotokonkurrencer, bl.a. Wildlife Photographer of the Year. Og så har Nissan designet en helt særlig havmobil til ære for ham. 

Læs mere om bilen, om Alexander Mustard og om hans fototeknik i Digital FOTO nummer 5/2018. Her røber han også et effektivt belysningstrick til grumset vand! 

Vrag af en motorcykel fotograferet med blitz under vandet

At være undervandsfotograf er mere end bare at dykke ned, knipse et par billeder og dykke op igen. Alexander Mustard bruger tid at lægge ordentligt lys på sine motiver, og resultaterne er fascinerende. Det kan du læse meget mere om i bladet. 

© Alexander Mustard

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...