Kirsebærtræer i blomst

Kirsebærtræerne, der blomstrer, kan du udnytte på nye måder. Du kan blandt andet finde dem på Bispebjerg Kirkegård i København og i Mindeparken i Aarhus.

© Shutterstock.com

3 fototeknikker du skal prøve i foråret

Det myldrer frem med gode motivet udenfor i foråret. Det giver mulighed for anderledes portrætter, flottere actionfotos og stærke detaljebilleder.

28. marts 2019 af Kristoffer Engbo

Forårets friske farver og højere temperaturer giver muligheder for at pudse fototeknikken af og få helt nye motivtyper med hjem. 

Her er tre ting, du skal prøve dette forår.

1. Anderledes portrætter

Et af de mest fantastiske syn i foråret er kirsebærtræernes lyserøde blomster. Det tiltrækker som regel masser af mennesker, så det er svært at få billeder uden fremmede på.

Udnyt i stedet omgivelserne til at tage portrætter, hvor du zoomer ind, så der ikke er andre mennesker end hovedpersonen i motivet, og brug de flotte blomster som for- og baggrund.

Vælg størst mulig blændeåbning, fx F2.8, så for- og baggrund sløres, mens personen står skarpt. 

> Få endnu flere tips til at skyde gode portrætter i videoen her. 

Portræt
© Shutterstock.com

Er I flere personer, kan du få en til at kaste nogle af blomsterbladene fra jorden op i luften, så de udgør en effekt i billedet.

2. Panorering til motionsløb

Der bliver skruet godt op for udendørsaktiviteterne i denne tid, og det giver dig gode muligheder for at træne panoreringer, når cykler og løbesko kommer frem til motionsløb.

Vælg kontinuerlig fokus, serieoptagelse og lukkertidsprioritet, og sæt som udgangspunkt lukkertiden til 1/60 sekund. Hold udløserknappen nede, mens du følger motivet i søgeren, når det passerer dig.

Tjek billederne på skærmen. Står alt skarpt, vælger du en længere lukkertid, fx 1/30 sekund, og er hovedmotivet for sløret i alle billederne, bruger du en hurtigere lukkertid på fx 1/125 sekund.

> Læs meget mere om actionfotos her. 

Cykelløb
© Shutterstock.com

Når du panorerer med en forholdsvis lang lukkertid, bliver baggrunden sløret med fartstriber, mens hovedmotivet står skarpt. 

3. Detaljer med telen

Klassiske biler er fyldt med spændende detaljer og flotte former, og ejerne er ofte glade for at vise køretøjerne frem. 

Flere steder i landet er der ugentlige træf for veteranbiler.

Her kan du bruge tele til at gå tæt på de flotte detaljer. Telen sikrer, at proportionerne er naturlige, selv om du viser et lille udsnit.

Lygte på veteranbil
© Shutterstock.com

Der er ofte mange blanke flader på bilerne, så hold øje med, hvad de blanke flader reflekterer, så du fx ikke selv kommer med på billedet.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...