Vi kigger ind i det nye år og ser på året, der gik.

Vi kigger ind i det nye år og ser på året, der gik. 

© Shutterstock

En trend du (måske) gik glip af i 2022 og en du skal prøve i 2023

I det forgangne år har vi været vidne til en rivende udvikling med mange nyheder inden for fotouniverset. Vi zoomer ind på en af de største tendenser og tillader os at kigge lidt ind i fremtiden.

2022: Flere personer vil optage 360 grader

Hvad var trenden? 

I 2022 kom der en prognose fra Precedence Research, der vurderer, at små 360-graders-kameraer kun bliver mere og mere populære i fremtiden. I 2022 var markedsværdien lige under en mia. dollars og i 2030 forventes den at stige til omkring fire mia. dollars. Prognoserne viser dermed, at flere og flere personer med al sandsynlighed kommer til at købe actionkameraer, der kan optage hele vejen rundt om sin egen akse i fremtiden.

Derfor skal du prøve det

Ved at optage med 360-graders-kameraer kan du dele en totaloplevelse, der viser motivet hele vejen rundt. Kameraerne optager nemlig alt rundt om selve kameraet, og det gør, at du kan optage først og komponere bagefter, så du får en video eller et billede, der indfanger netop det, du ønsker. Det kan fx være hele storbyens skyline eller dig selv og omgivelserne fra din motorcykeltur. 

I Gearguiden anmelder vi løbende de nyeste 360- graders-kameraer. 

Snowboarder bruger 360-graders-kamera.

Snowboarderen bruger sit 360-graders-kamera til at fange hele snelandskabet og sig selv i ét billede. Billedet er taget med en selfiestang, men kameraet fjerner selv stangen, så den ikke kommer med i dine billeder eller videoer.

© Shutterstock

Alle kameraer kommer i brug i 2023

Hvad er trenden?

Det er nu muligt at optage videoer på din mobiltelefon med både kameraet foran og bagpå på samme tid. Flere og flere fotografer på bl.a. YouTube bruger allerede funktionen til at vise deres bedste skud frem og forklare, hvordan de gjorde for at få dem. Funktionen findes på både Apple og Android-telefoner. 

Derfor skal du prøve

Funktionen er genial til fx at optage udsigten, samtidig med at man filmer sin egen reaktion på det, man ser. Det kunne også være din makkers golfslag og din reaktion på svinget samtidig med, at det sker. Når du bruger funktionen, er du også 100 procent sikker på, at du aldrig går glip af det helt rigtige fotoøjeblik – hverken foran eller bagved dig.

kvinde i gul sweater fotograferer i vildmarken

I dag bruges mobiltelefoner i højere grad til at lave videoer, og kan fx bruges til at vise andre fotografer, hvor man er henne og fotografere. 

© Shutterstock

Bliver endnu klogere på årets trends – og de kommende 

I Digital FOTO 2/2023 zoomer vi ind på de største fototrends fra 2022. Vi skal bl.a. se nærmere på Instagram Reels, in game photography og 0,5-selfien.

Derudover gnubber vi også på spåkuglen, og vi tillader os at kigge ind i året 2023 – for hvad tror vi – der bliver de helt store fototrends i året, der kommer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...