Hånd fyldt med orange og grønt-farvet pulver rækkes frem mod kameraet på en sort baggrund
© Shutterstock

Bedre farver på 5 minutter

Farverne kan ende med at se markant anderledes ud, fra man tager et billede og til det ligger færdigt på computeren. Her får du tips og tricks til hurtigt at forbedre farverne i dine fotos.

Mange nye fotografer undrer sig ofte over, at et billede enten ikke har tilpas rige farver i kameraet, eller at farverne ser helt anderledes ud, når billedet bliver importeret på computeren.

Der findes flere metoder, som gør det muligt at få markant bedre farver både i systemkameraet og på skærmen. 

I denne artikel kigger vi på to veje, du kan gå for at få bedre farver i kamera og på computeren. 

Gratisversionen er en god start

Det er altid en god start at undersøge, om hvidbalancen er indstillet korrekt i kameraet, før man tager skarpere og dyrere metoder i brug. 

Er hvidbalancen forkert kan det nemlig være svært og tidskrævende at rette farverne i billedbehandlingen.

Nogle kameraer har en funktion, som kan stille hvidbalancen efter det lys, der er til stede i de omgivelser, du vil tage dit billede i. Funktionen kan fx hedde Custom White Balance Set, og hvis dit kamera har den, anbefaler vi dig at bruge den. 

Når du er kommet hjem efter en god fototur og har importeret billederne på computeren fx i Lightroom, kan farverne også her se helt anderledes ud, end de gjorde på kameraets skærm. 

Det kan bl.a. skyldes, at du har lavet optagelserne i et af kameraets indbyggede billedstile, som også kaldes picture styles på engelsk. 

Stilen du har valgt er ikke nødvendigvis den samme, som den billedbehandlingsprogrammet har valgt at vise dig billedet i. 

Har du fx valgt standardprofilen på kameraet, vil det kontrasten være større, end hvis den neutrale profil er valgt. 

>Læs også 4 hemmelige tips til Lightroom

Billedbehandlings programmet Lightroom viser svale der sidder på gren på en grøn baggrund

Øverst i højre hjørne under histogrammet finder du Lightrooms farveprofiler, som gør det muligt at matche farverne præcis til dem, der findes i dit kamera.

© Holger Svend Anderson

Den grundige og præcise

Skal farverne være de allerbedste og mest præcise, og du ikke har noget imod at investere i ekstraudstyr, kan du købe udstyrskasser med alt, hvad du skal bruge. 

Udstyret indeholder bl.a. en farvepalette, som man bruger til at indstille farverne i sit kamera efter. 

Da man typisk ikke får noget ud af at have korrekte farver i kameraet, hvis den computerskærm man bruger, ikke kan vise farverne ordentligt, kan man typisk også tilkøbe et kalibreringsværktøj, der justerer farverne på din skærm for dig. 

Hele processen tager mellem 5-10 minutter, og når først man har gjort det, kan man glæde sig over, hvor stor en forskel det gør, når man får de bedst mulige farver frem i sine billeder. 

>Læs også 3 indstillinger skruer op for farverne i dit billede

Kalibreringsværktøj fx Spyder X Pro bruges til at farvekalibrere en computerskærm så de mest korrekte farver vises

Farvekalibreringsværktøjer til computer skærmen hænges typisk ned midt på skærmen som vist her, hvor de med et lille kamera måler, hvordan din skærm viser forskellige farver. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...