Med det rette valg af autofokus øger du sikkerheden for skarpe fuglefoto.
I dette fuglefoto sidder skarpheden perfekt i øjet af fuglen.© Digital FOTO.

Sådan øger du chancen for et skarpt fuglefoto

Dit valg af autofokustilstand er afgørende for at få optimal skarphed, når du skyder fuglefoto. Her guider vi dig til de bedste indstillinger.

21. august 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

Det er brandærgerligt at komme hjem og finde ud af, at det fuglefoto af en sjælden art, som du troede sad helt i skabet, bare ikke har den skarphed det burde.

Når det gælder fuglefoto er det typisk hoved og allerhelst øje, der skal være i fokus. Nogle kameraer er så avancerede, at de kan genkende øjet på en fugl. 

Andre vil registrere fuglens hoved eller som minimum kroppen.

Er der kun én fugl i billedet, og står den i relativt frit i landskabet er sagen simpel. Uden yderligere hjælp skal din autofokus nok finde ud af at stille skarpt, så du får et flot fuglefoto. 

Afgrænset fokuspunkt til roligt fuglefoto

Mere kompliceret bliver det, hvis der er flere fugle i billedet. Står de stille eller vralter roligt rundt kan du vælge et afgrænset fokuspunkt og placere det på den fugl du ønsker skal være i fokus. Så vil autofokus se bort fra alt andet og kun stille skarpt på denne fugl. 

I tilfælde af at dit kamera har fugleøjefokus, vil denne funktion også kun være aktiv inden for punktet. 

Gør punktet så lille som muligt for at øge træfsikkerheden. Man kan risikere, at autofokus bliver forvirret og stiller skarpt på baggrunden, hvis der er for meget af den inden for rammen. Så bliver dit fuglefoto en sløret affære. 

Et begrænset fokuspunkt er det bedste valg til rolige fuglefoto, med flere fugle i billedet. Så kan du placere punktet på præcis den fugl der skal være skarp.

Her sidder skarpheden perfekt i øjet. Til dette fuglefoto er anvendt et begrænset fokuspunkt.

© Digital FOTO.

Bred fokus til fuglefoto med luft under vingerne

Er der tale om fuglefoto med flyvende fugle kan det være svært at placere den ønskede fugl i et lille fokuspunkt. Det er sikrest at vælge Bred autofokus, som er aktiv i det meste af rammen og prioriterer elementer i bevægelse. 

Til fuglefoto med flere fugle der sidder roligt på jorden, er et afgrænset fokuspunkt bedst (venstre). Til fugle i flugt er Bred autofokus at foretrække (højre).
Vælg den rette autofokus

Vælg et afgrænset fokuspunkt når du skyder rolige fuglefoto med flere fugle (venstre). Vælg Bred autofokus, når du skyder fugle i flugt (højre).

© Digital FOTO.

Er det en specifik fugl i en flok på flere, som du ønsker at få på kornet, er der risiko for at Bred autofokus stiller skarpt på den forkerte. 

I det tilfælde kan du forsøge dig med et mindre fokuspunkt og vælge Dynamisk AF, som vil udvide det område autofokus arbejder i, hvis fuglen bevæger sig væk fra dit fokuspunkt. 

Skarpheden sidder perfekt i øjet af den ene gås. Fuglefotos med flyvende fugle skydes optimalt med Bred autofokus.
Bred autofokus er god til fuglefoto med flyvende fugle. Den sikrer, at skarpheden sidder perfekt i øjet af den ene gås på billedet. © Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...