Bi på blomst fotograferet med spejlreflekskamera

Biernes dødelighed stiger fortsat, og nu viser det sig, at også makrofotograferne har en del af skylden.

© Shutterstock

Din blitz slår honningbierne ihjel

Ny forskning viser, at det kraftige lys fra den eksterne blitz, mange makrofotografer bruger, er dybt skadeligt for den i forvejen truede honningbi. Digital FOTO har lavet en guide, så makrofotografer fremover kan undgå at skade bierne.

1. april 2018

Opdatering 2. april 2018:

Du havde måske allerede regnet ud, at vores webnyhed var en aprilsnar. Du kan være helt rolig. Honningbierne er ikke i fare på grund af makrofotografer.

---------------------------------------------

I de seneste årtier har europæiske biavlere været hårdt ramt af massedød blandt bier, og det har skabt opsigtsvækkende overskrifter og frygt blandt forskere for, at honningbien, som vi kender den, er på vej til at blive udryddet. 

Tal fra Danmarks Biavlerforening viste i 2017, at hver femte bifamilie var død i løbet af vinteren. Samme melding kom fra de øvrige lande i Skandinavien, herunder Norge, Sverige og Finland. To store, internationale undersøgelser fastslog dengang, at insektgift og pesticider var synderne. 

Men nu kommer en forskergruppe fra det bulgarske universitet Plovdiv University med en anden forklaring - og den er dybt foruroligende for de mange makrofotografer, der hver sommer går på jagt i haven, bevæbnet med spejlreflekskamera og ekstern blitz. 

Læs mere om makrofotografering her

Blitz forårsager syns- og hjerneskader hos bierne

Hovedårsagen til biernes død er nemlig det kortvarige, men kraftige lys, som en ekstern blitz udsender, når den bliver affyret. Forskerne har i et langvarigt studie sammenlignet helbredet for bier, der lever i isolerede og mennesketomme egne med helbredet for bier, der lever i tætbebyggede områder. 

De kunne ikke forstå, hvorfor mange af bierne fra de tætbebyggede områder havde nedsat syn og kognitive vanskeligheder, der tilsammen gjorde det sværere for dem at finde hjem til bistadet efter at have forladt det. Men en dag gik lyset så op for dem.

"Vi afprøvede teorien med et par enkelte bier, og vi kunne med det samme se, at de høje ledetal på 40-55, som de fleste eksterne blitz ligger på, simpelthen gav bierne syns- og hjerneskader," forklarer Zvetan Aleksandrov, juniorforsker på Plovdiv University.

Hvis du vil vide, hvordan du fremover kan bruge din blitz til makrofotografi uden at skade bierne, så har vi lavet en udførlig guide i Fordelszonen, som du kan hente her. Normalvis er indholdet i Fordelszonen kun tilgængeligt for abonnenter, men denne guide er gratis og tilgængelig for alle, der ikke vil være medskyldige i den høje dødelighed blandt honningbier.

Lige nu kan du få et 3-i-1-objektivkit til din mobiltelefon med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...