Mand leger han tramper på små mennesker

Det kan give nogle vilde billeder, når man leger med perspektivet. 

© Shutterstock

Sommerudfordring til dig: Leg med perspektivet

Brug din sommer på at få kreative og sjove billeder i kassen, når du lærer at mestre det tvungne perspektiv. Projektet kan laves alene eller sammen med venner og familie, og det gør dig til en dygtigere fotograf.

Normalt kan et ekstremt perspektiv blive til en fejl i fotograferingen, hvis én person fx ser markant mindre ud end en anden på et gruppebillede, fordi vedkommende står længere tilbage i billedet, men effekten kan faktisk vendes om til sjove og kreative motiver. 

Det handler om at posere på det helt rigtige sted i forhold til sine motiver, og har du været ved Det skæve tårn i Pisa, har du sikkert set det meget kendte eksempel på, hvordan man gør. 

Her lader mange turister nemlig som om, de enten støtter tårnet og forhindrer det i at falde, eller også læner de sig selv ind mod tårnet. 

Fænomenet kaldes også tvunget perspektiv, og det bruges i to metoder til at tage anderledes og sjove billeder på. 

1. Tving perspektivet til at passe

Den første metoder kræver bare, at du ligesom med Det skæve tårn, har et sjovt element i din baggrund, som din model i forgrunden kan lade som om, at vedkommende interagerer med. 

Det kan også være andre personer i stedet for en bygning, som du kan se på billedet i toppen af denne artikel, hvor gruppen af mennesker bliver meget små, fordi de står så langt bagved manden i forgrunden. 

Med lidt snilde, kan du hurtigt line din motiver op, så det giver den spændende effekt. 

Brug gerne et vidvinkelobjektiv, da det i forvejen forstørrer det, der er tæt på og formindsker alt der er langt væk i midten af billedet

En relativt lille blændeåbning på F11 eller højere kan også anbefales, da den sørger for, at dine motiver i baggrunden bliver så skarpe som muligt. 

Hvis du savner inspiration, så kan du herunder se, hvordan teknikken har været brugt tidligere til selv store spillefilm.

2. miniature-foto viser velkendte elementer

I den anden metode kan du bruge små figurer eller miniaturer til nemt at skabe effekten, mens du er på farten. 

En legetøjsbil eller en legofigur er begge gode at starte med, da de kan give sjove billeder, og er lige til at have med i fototasken. 

Tag gerne flere billeder af dit motiv fra flere forskellige vinkler, og sørg for, at din model flytter sig undervejs, for det giver dig nemlig noget at vælge imellem, når du kommer hjem fra fototuren.

En af dem, der gør det rigtig godt er den kun 14-årige dreng Anthony Schmidt fra Seattle i USA.

Nedenfor kan du se, hvordan han bygger sine billeder op med modeller, så det ligner, at hans modelbiler holder parkeret i 1950'ernes Amerika. 

Del dine bedste billeder med os

Vi håber, du vil tage udfordringen op og tage de sjoveste sommerbilleder med tvunget perspektiv. 

Del dine pletskud med os, og få chance for at være med i bladet ved at deltage i vores månedlige fotokonkurrence

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...