Fotografer frossen sæbeboble med iskrystaller

Bliver det koldt nok, kan du fotografere frosne sæbebobler. Når boblerne omsluttes af krystaller, ser det utroligt smukt ud.

© Shutterstock

Sådan fotograferer du frosne sæbebobler

Hvis du allerede har prøvet at skyde snefnug og iskrystaller, så er her en idé til et anderledes vintermotiv – nemlig frosne sæbebobler. Vi guider dig til, hvordan du laver den bedste sæbeblanding, og hvordan du kan fotografere boblerne.

20. december 2021 af Christian Trant

Almindelige sæbebobler springer, når de udsættes for frost. 

De når ganske enkelt ikke at fryse til, før de springer.

Heldigvis kan du gøre sæbeblandingen en smule mere robust, og så er det lige pludseligt muligt at fotografere de flotte, frosne sæbebobler.

Læs, hvordan du gør her.

Sæbebobler der holder strukturen 

I videoen herunder viser kunstneren Michelle Lynz Fritz, hvordan man får en sæbeboble til at fryse til is ved at lægge den i sneen. 

Se videoen og få inspiration til, hvordan du kan sætte sæbeboblerne fast – og hvordan du efterfølgende kan fotografere dem.

Den perfekte sæbeblanding giver robuste bobler

Det lykkes sjældent at få almindelige sæbebobler til at sidde fast i det kolde vejr, før de går i stykker. 

Derfor er du nødt til at gøre sæbeblandingen stærkere.

Her er opskriften på de perfekte sæbebobler til frostvejr:

  • 35ml opvaskemiddel
  • 35ml glycerin
  • 2 spiseskefulde sukker
  • 200ml varmt vand

Glycerinen gør, at boblerne bliver tykkere, og sukkeret gør, at overfladen får den flotte krystallisering. 

Det er altså hemmeligheden til at få boblerne til at fryse, så du kan fotografere dem.

For det bedste resultat skal temperaturen helst ligge på eller under seks minusgrader. 

Det kan godt lade sig gøre at fryse bobler i lunere vejr, men det vil være sværere og tage længere tid. 

Det er også bedst at forsøge sig på en vindstille dag, da vind kan få boblerne til at briste og endda blæse boblerne væk, inden de lander og begynder at fryse.

Sådan fotograferer du frosne sæbebobler:

  1. Find et sted med et godt lysindfald og en flot baggrund. Det er en god idé at have en kold overflade, fx et havebord dækket af sne eller is, som du kan blæse boblerne tæt på. Ellers risikerer du, at de fryser i luften og brister, når de lander.

  2. Indstil dit kamera, så fokuspunktet ligger cirka der, hvor boblen lander. Sæt kameraet på stativ, så du har hænderne fri til at blæse bobler.

  3. Dyp sugerøret i din blanding og pust en boble. Gør det forsigtigt og undlad at presse boblen for meget. Når sæbeboblen er landet, kan du evt. justere dit kameras fokus, så detaljerne står helt skarpe.

  4. Skyd løs! Når du har styr på, hvordan du får boblerne til at fryse, kan du prøve at lave en timelapsevideo som den ovenfor. Her har fotografen taget 96 billeder med cirka et halvt sekunds interval. 

Vi håber selvfølgelig, du vil dele dine billeder eller videoer med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen). Du kan også sende dine billeder ind til vores fotokonkurrence.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...