Fotografer frossen sæbeboble med iskrystaller
Sæbeboble

Når det er koldt nok, kan du få sæbebobler til at fryse. Og så har du et smukt motiv at fotografere. 

© Shutterstock

Sådan fotograferer du frosne sæbebobler

Sne og frost rimer på smukke naturmotiver, men hvis du allerede har prøvet at skyde snefnug og iskrystaller, så er her en idé til et anderledes vintermotiv.

8. februar 2021

Lave temperaturer er ofte lig med smukke naturfænomener, der er oplagte til makrofotografi, fx rim, istapper og håris. Men du kan også prøve at kreere dit eget naturfænomen. 

Det kræver kun en skål sæbevand, et sugerør og en portion tålmodighed, så kan du blæse fascinerende frosne sæbebobler, der giver unikke billeder.

Videoen herunder viser, hvordan kunstneren Michelle Lynz Fritz får en sæbeboble til at fryse til is ved at lægge den i sneen. 

Perfekte frosne bobler med hemmelige ingredienser

Du kan enten bruge den færdige blanding fra de små sæbeboblebeholdere fra en legetøjsbutik, eller du kan blande din egen efter denne opskrift:

  • 35ml opvaskemiddel
  • 35ml glycerin
  • 2 spiseskefulde sukker
  • 200ml varmt vand

Glycerinen gør, at boblerne bliver tykkere, og sukkeret gør, at overfladen får den flotte krystallisering. Det er altså hemmeligheden til at få boblerne til at fryse, så du kan fotografere dem.

For det bedste resultat skal temperaturen helst ligge på eller under 6 minusgrader. Det kan godt lade sig gøre at fryse bobler i lunere vejr, men det vil være sværere og tage længere tid. 

Det er også bedst at forsøge sig på en vindstille dag, da vind kan få boblerne til at briste og endda blæse boblerne væk, inden de lander og begynder at fryse.

Sådan fotograferer du frosne sæbebobler:

  1. Find et sted med et godt lysindfald og en flot baggrund. Det er en god idé at have en kold overflade, fx et havebord dækket af sne eller is, som du kan blæse boblerne tæt på. Ellers risikerer du at de fryser i luften og brister, når de lander.

  2. Indstil dit kamera, så fokuspunktet ligger cirka der, hvor boblen lander. Sæt kameraet på stativ, så du har hænderne fri til at blæse bobler.

  3. Dyp sugerøret i din blanding og pust en boble. Gør det forsigtigt og undlad at presse boblen for meget. Når sæbeboblen er landet, kan du evt. justere dit kameras fokus, så detaljerne står helt skarpe. 

  4. Skyd løs! Når du har styr på, hvordan du får boblerne til at fryse, kan du prøve at lave en timelapsevideo som den herunder. Her har fotografen taget 96 billeder med cirka et halvt sekunds interval. 

Du kan også prøve kræfter med at fotografere de frosne bobler med mobilen. Med et makroobjektiv til din smartphone kan du komme helt tæt på. 

Lige nu får du et smart 3-i-1 objektivkit til din mobiltelefon med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Læs mere her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...