Fotograf med kamera foran mark med højt græs

Er du den type fotograf, der skyder flere hundrede billeder ad gangen, kan det være en god idé at sortere lidt i billederne, før du kommer hjem. 

Spar tid ved at sortere dine billeder i marken

Vi har udspurgt tre fotografer om deres rutine, fra de trykker på udløserknappen til billedet er færdigbehandlet og klar til at blive trykt eller lagt på hjemmesiden. De havde flere smarte tricks – og ét af dem får du her.

30. november 2018 af Sarah Marie Winther

Alle fotografer har forskellige måder at håndtere deres billeder på, efter de har skudt dem - nogle har sat system i alt, mens andre ser sortering, efterbehandling og sikkerhedskopiering som sure pligter, der bare skal overstås.

Der er dog visse genveje og snuptag, der er gode at kende, uanset om man er den organiserede eller den uorganiserede type. De gør nemlig arbejdet i billedbehandlingen lettere, og sparer dermed fotografens tid.

Og hvilken fotograf vil ikke gerne bruge mere tid på at fotografere og mindre tid på at sidde foran computeren?

> Læs også: Bliv hurtigere i Lightroom med 5 tastaturgenveje

Sorter billederne på forhånd med smart funktion

En hurtig måde at lette arbejdet med at sortere og rangere billeder i Lightroom (eller et hvilket som helst andet sorteringsprogram) er at markere sine billeder i kameraet, mens man fotograferer.

Funktionen findes i mange nyere kameraer fra blandt andet Canon og Nikon. 

På Canon hedder den Bedømmelse, og du finder den ved at trykke på Q-knappen ved siden af skærmen, når du er inde i billedvisningen. 

Ikonet er en stjerne, og når du klikker på det, kan du markere billedet med 1-5 stjerner.

På Nikon hedder funktionen Klassificering, og du finder den ved at trykke på i-knappen ved siden af skærmen. 

Her kan du også give billedet 1-5 stjerner, og du kan derudover markere billedet til eventuel senere sletning.

Få mange flere tips til en effektiv rutine i Digital FOTO

Funktionen er smart, fordi du så kan markere et billede, lige når du har taget det, hvis du synes, det er vellykket. 

Når du så kommer hjem, kan du starte med at gennemgå de markerede billeder. Det giver en hurtigere rutine og sparer tid. 

Tippet kom fra den norske hobbyfotograf Rose-Marie Karlsen. Vi har spurgt hende, en semi-professionel fotograf og en professionel fotograf til råds om deres fotorutiner, og de har givet os en masse tips til sortering, justering og backup. 

Disse tips får du i Digital FOTO nr. 18/2018. 

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs det nye blad med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de ni seneste blade af Digital FOTO.

Digital FOTO nr. 18/2018.

I Digital FOTO nummer 18/2018 har vi udspurgt tre fotografer om deres rutine, fra de trykker på udløserknappen til billedet er færdigbehandlet og klar til at blive trykt eller lagt på hjemmesiden. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...