Viktor Axelsen spiller badminton.

Lars Rønbøg har fotograferet mange forskellige sportsgrene på topniveau. Her deler fotografen ud af sine bedste tips til begynderen.

© Lars Rønbøg

Sportsfotografens 5 bedste tips til begynderen

Uanset hvilken sportsgren Lars Rønbøg fotograferer, får han altid stærke fotos med hjem, der viser følelser, nerve og spænding. Det har både givet ham titlen som Årets Sportsfotograf og adskillige bolde i hovedet i løbet af karrieren.

I mere end 25 år har sportsfotografen Lars Rønbøg stået på sidelinjen med sit kamera, når der har været sportsarrangementer i bl.a. cykling, badminton, håndbold og fodbold.

De mange års erfaring – og det at han har fotograferet mange forskellige sportsgrene – gør at han tydeligt kan forklare de fototekniske forskelle mellem hver sport.

Vi har talt med fotografen, der her kommer med sine bedste tips til begynderen.

1. Kig på baggrunden

Lars Rønbøgs første og måske vigtigste tip til andre fotografer er, at man kigger på baggrunden.

Står der fx en gravemaskine, når du fotograferer cykling, eller er der et alt for dominerende reklameskilt i sportshallen – så ryk dig en smule. 

Det er svært at redigere eller beskære store dominerende elementer ud efterfølgende, og derfor er det altid bedst, hvis det kan klares allerede under optagelsen.

Niklas Landin fra det danske landshold i håndbold.

Kan du få lidt af konteksten med i dine sportfotos, er det optimalt. Med en smule omgivelser eller publikum i fotoet, fornemmer man bedre stemningen og nerven i kampen.

© Lars Rønbøg

2. Gå tæt på 

Du kan sagtens gå lidt tættere på, end du i virkeligheden tror, du kan. 

For Lars Rønbøg handler sport om følelser, og derfor er det stærkt, når vi kan se ansigtsudtryk og reaktioner.

3. Forberedelse lønner sig

Uanset sporten betaler det sig altid at forberede sig. Det gælder især cykelløb, hvor det er en god idé at køre ruten selv, inden løbet starter.

På den måde kan du notere dig de gode steder, hvor omgivelserne er smukke – eller hvor der et skarpt sving, hvor rytterne bliver presset til det yderste. 

I badminton – eller i nogle af de andre sportsgrene – er det ligeledes en god idé at forberede dig.

Overvej, hvilken slags fotos du gerne vil tage. Vil du eksperimentere en smule med lukkertiderne, eller er det vigtigere fryse vinderens reaktion? 

Det er altså en god idé at have en plan og en idé om, hvilke fotos der skal sikres –og i hvilken rækkefølge.

Cykelryttere spejles i vandet.

Når du kender cykelruten, ved du fx, hvor det er muligt at lave spejlinger som denne. 

© Lars Rønbøg

4. Justér hvidbalancen ved indendørs sport

Når Lars Rønbøg skyder indendørssport i kunstigt lys, starter han næsten altid med at indstille hvidbalancen.

Ofte vil billederne blive en smule for grønne eller magenta, og det ser skidt ud – især når billederne senere bliver forstørret på en computerskærm.

5. Lav fejl 

Lars' sidste tip er, at du laver fejl og skyder løs, når du er til et sportsarrangement.

Det gør ikke noget, at billederne bliver dårlige i starten, for det er så nemt at slette dem igen – og det koster jo ikke noget at tage et foto. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...