Sikkerhedsbrud
© Shutterstock

Kæmpe sikkerhedsfejl i Mac-computere

Den nye opdatering af styresystemet High Sierra til Mac lader enhver logge ind som administrator på computeren – helt uden hackererfaring eller komplicerede metoder.

29. november 2017 af Peter Skovbjerg Jensen

Opdateret 30/11-17: Apple har allerede opdateret styresystemet High Sierra, så hvis din Mac er i fare, kan du nu opdatere styrestystemet. Måske har du allerede fået en notifikation fra Apple på din Mac, ellers kan du klikke på æblet i øverste venstre hjørne, vælge "About this Mac" og under "software updates" kan du se, om der er nye opdateringer, du bør installere.

-----------

Når vi skriver nyheder om nye hackingmetoder eller usikkerheder, handler det som regel om noget, som kun erfarne hackere kan udføre. Det er ikke tilfældet med den nye sikkerhedsfejl i Apples computere.

Der er fundet en kæmpe fejl i styresystemet High Sierra til Mac-computere, som lader enhver få administratorrettigheder over computeren. Til forskel fra andre lignende sikkerhedsbrud, skal du her blot bede om at blive lukket ind.

Du skal nemlig bare skrive ”Root” som brugernavn og lade kodeord stå tomt. Herefter kan du logge ind ved at trykke på OK et par gange. Du har nu en administratorrettigheder til computeren.

> Læs mere om computere her

Fejl giver fuld kontrol over din Mac

Enhver, der har fysisk adgang til computeren, kan få administrator-rettigheder til den - og ethvert stykke malware kan installere programmer og styre computeren, hvis det først får den mindste adgang på computeren. Man anser derfor denne fejl som en meget alvorlig sikkerhedsbrist.

Apple har bekræftet, at de er i gang med at fikse fejlen. Indtil da kan fejlen fikses ved at sætte en kode på ”Root”-brugeren. Apple forklarer hvordan her. 

Vi anbefaler ikke, at du afprøver fejlen på din egen Mac. Når du logger ind med ”Root” skaber du en ny bruger, der senere kan udnyttes til at få adgang til din computer, hvis du ikke deaktiverer den.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...