Skan dias og negativer med flot resultat

De gamle filmbilleder er i fare for at forsvinde, men du kan sparke nyt liv i dem med en skanning, så de er bevaret for eftertiden. Her kan du se, hvordan du bedst får lavet digitale versioner af dias og negativer.

Lys, fugt og gasser i luften kan langsomt ødelægge de gamle analoge filmbilleder, og derfor er det en rigtig god idé at få dem gjort digitale, hvor du endda har mulighed for at rette op på række skavanker. Til formålet skal man bruge en skanner med indbygget lampe, så den kan skanne film. Flatbedskannere med filmfunktion kan fås for under 1000 kroner og for nogenlunde det dobbelte beløb kan man få en god, dedikeret filmskanner. Det er en fordel at vælge en model med optisk støvfjerner, der fx kan hedde Digital ICE, FARE eller iSRD. Den laver en ekstra skanning af billedet – typisk ved hjælp af infrarødt lys – og registrerer støv og ridser i overfladen, og efterfølgende retter skannerens software områderne med støv på, så man slipper for en masse arbejde i billedbehandlingen.

Når du skal skanne dias og negativer, bør du vælge en opløsning på mellem 2400 og 3600 ppi. 2400 ppi er nok til, at du kan printe et negativ på 24 x 36 mm i god kvalitet i A4. På mange skannere kan man vælge en endnu højere opløsning, men det betyder længere skannertider, og du kan alligevel ikke hente flere detaljer frem fra et typisk filmbillede ved en højere opløsning end 3600 ppi. Har skanneren optisk støvfjerner, så husk at slå den til i skannerens software. Som regel bør man slå ekstra skarphed fra, da det er bedre at tilføje den i den efterfølgende billedbehandling. Mange skannere har også en funktion til automatisk at korrigere farver, og her må man prøve sig frem. Det kan nemlig svinge fra billede til billede, hvor godt det bliver. Er billedet meget mørkt eller lyst, er det en fordel at justere lyset i skannersoftwaren fremfor i den efterfølgende billedbehandling. Her kan man ofte bruge funktioner som Levels og Curves, som man også kender fra Photoshop.

I det hele taget er det – bortset fra skarpheden – en fordel at lave så mange justeringer som muligt i selve skanningen i stedet for den efterfølgende billedbehandling. Ofte trænger billederne dog også til lidt justering efterfølgende, og i dette kursus viser vi, hvordan du kan justere et skannet filmbillede helt på plads i Photoshop Elements.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...