Droneoptagelser forbudt i Sverige

Droneoptagelser forbudt i Sverige

Sveriges dronefotografer er frustrerede efter ny afgørelse, som forbyder optagelser af video og billeder fra droner.

24. oktober 2016

En ny afgørelse fra Højesteret d. 21. oktober 2016 sidestiller video og foto optaget fra en drone med overvågning, og det er ulovligt i Sverige.

Det betyder, at dronefotografer må lade kameraet blive på jorden, hvis de vil sætte dronen i luften over offentlige steder. Uanset om de er hobbyfotografer eller professionelle dronefotografer. Det skriver Aftonbladet.se.

Det kræver nu en speciel tilladelse at få lov at optage billeder med dronen - fuldstændig som hvis du vil sætte et overvågningskamera op på gaden. Hvis du overtræder reglerne, kan det resultere i fængselsstraf.

3000 kan miste jobbet

Denne afgørelse falder naturligvis ikke i god jord hos dronefotograferne - især dem, som bruger droner professionelt som filmindustrien, boligfotografer og i bygge- og anlægsbranchen, hvor man bruger droner i forbindelse med opmåling.

Branchorganisationen UAS i Sverige anslår, at mindst 3000 mennesker lever af at optage video eller billeder med droner. De risikerer nu at miste deres job.

Afgørelsen vil naturligvis også få indflydelse på salget af droner i Sverige. For hvis ikke man må bruge dem, er der jo ingen grund til at købe dem.

Det er dog fortsat lovligt at flyve med droner - så længe der ikke er et kamera monteret.

Læs de nye regler for droneflyvning i Danmark hos Trafikstyrelsen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...