Mand fotograferer med ekstern flash
© Shutterstock

3 fejl begynderen begår med ekstern flash

Du kan få fantastiske resultater, hvis du bruger en ekstern flash, når du fotograferer. En ekstern flash giver nemlig et professionelt udtryk, men der er også faldgruber, som kan give unaturlige billeder.

1. Hårde slagskygger ødelægger billedet

Når du er begynder og skal til at lære din eksterne flash at kende, er det en udbredt fejl, at dine fotos i starten får grimme slagskygger.

Det skyldes, at du først skal til at lære alle de forskellige teknikker, du kan bruge, når du fotograferer med ekstern flash.

Fotografi med en ekstern flash handler nemlig meget om, hvordan du som fotograf indstiller flashen, men også om, hvordan du placerer den i forhold til dit motiv.

For at undgå slagskygger kan du fx dreje blitzen til siden, så den rammer en hvid væg til din venstre side. På den måde falder der et blødt lys på motivets højre side.

Alternativt kan du også dreje den eksterne flash op i loftet, så det er loftet, der reflekterer lyset ned på dit motiv.

> Læs også: 9 funktioner du skal kende i din eksterne flash

Mand fotograferer kvinde med ekstern flash

Du kan også pege blitzhovedet lodret op mod et hvidt loft. Det giver blødere skygger.

© Digital FOTO

2. Dine billeder bliver overbelyste

I dagslys kan en ekstern flash give nogle uheldige billeder, hvor områder af motivet er alt for overeksponerede.

Det skyldes, at flashen ikke kan synkronisere med en lukkertid hurtigere end 1/200 sekund, og derfor slipper der for meget lys ind i kameraet.

Når lukkertiden bliver for lang i forhold til det kraftige lys omkring dig – samtidig med at du affyrer en flashen – overbelyses motivet kraftigt.

For at løse dette problem bør du blænde ned på kameraet og dermed begrænse mængden af lys.

> Læs også: Billige flash til dit kamera med masser af kraft

Overbelyst billede taget med flash

Ved at blænde ned til fx F11 hjælper du blitzen på vej.

© Shutterstock

3. Skarpheden er ikke optimal i dine fotos

En tredje typisk fejl, som du måske begår med din eksterne flash i begyndelsen, er, at du benytter det forkerte program.

Det vil du hurtigt kunne ses på dine billeder, hvis de bliver slørede, underbelyste eller overbelyste.

Problemet kan fx opstå, når lyset skifter under optagelsen – fx ved portrætter foran en solnedgang, eller når du fotograferer portrætter om aftenen foran kunstigt lys.

Her kan flashen nemlig have svært at måle lyset, medmindre du benytter dig af de halv- eller helautomatiske programmer, der hjælper dig med at få den bedste eksponering.

Brug derfor det automatiske program, der hedder TTL, som minder om Auto-programmet på dit kamera. Når TTL er slået til affyrer blitzen et ekstra lysglimt, når du trykker på udløserknappen.

Derefter afkoder kameraets lysmåler glimtet, og tilpasser eksponering og blitzstyrke til situationen.

> Læs også: Sådan bruger du High-Speed-Sync i din blitz

Uskarpt billede taget med ekstern flash

TTL-funktionen hjælper dig, når lyset er besværligt, og du fx tager billeder blandt kunstigt lys på gaden.

© Shutterstock

Stor guide: I gang med ekstern flash

I Digital FOTO nr. 1/2021 kan du læse læse alt om, hvordan du får skarpe billeder med en ekstern flash. Vi hjælper dig med at vælge indstilling, når du kender dit motiv, og vi fortæller om de nye muligheder, du får med en ekstern flash.

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO + den nye fotobog 'Bliv en bedre fotograf' for kun 98 kr. inklusiv porto og ekspedition! Bogen indeholder en lang række guides til alle de vigtigste motiver – naturligvis også til, hvordan du får gode portrætter. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...