lav din egen fotobog fx Cewe, Pixum, Photobox og Smartphoto.

Med en fotobog bliver dine egne billeder præsenteret professionelt.

© Kenneth Drabæk

Sådan laver du en fotobog med dine egne billeder

En fotobog præsenterer dine egne billeder på professionel vis. Her får du 6 gode råd, før du bestiller en lækker bog fra fx Cewe, Pixum eller Smartphoto.

1. november 2018 af Christian Slot // Kristoffer Engbo

Med en fotobog har du dine bedste fotooplevelser lige ved hånden, så du kan vise dem frem til venner og familie i et lækkert format

På nettet findes flere steder, der tilbyder fotobøger med dine egne billeder fx Pixum, Cewe og Smartphoto. 

Du henter enten udbyderens eget program, der hjælper dig gennem processen, eller også kan du uploade billederne direkte via en hjemmeside, hvor du så redigerer fotobogen online.

Hvilken fotobog skal jeg vælge?

Det kan være en jungle at vælge den rigtige fotobog online. Der er forskellige formater og papirtyper, du kan vælge imellem. Og priserne varierer også en del.

På Digital FOTO har vi testet fotobøger fra firmaer som CEWE, Pixum og Smartphoto, og fælles for dem alle er, at de leverer fin kvalitet til en fair pris. (Du kan finde vores anmeldelser i Gearguiden ved at søge på fotobog.)

De fleste producenter tilbyder en standardbog med papirkvalitet omkring 180-200 gram/m2. Vores erfaring er, at papiret helst ikke må være tyndere end det, hvis du vil have en pæn bog.

Du kan også vælge mellem forskellige papirtyper fx. blank overflade, mat overflade, fotopapir mv. Her er det i høj grad en smagssag, hvad du skal vælge. 

6 tips til at lave din egen fotobog:

1. Udvælg de rigtige fotos til din fotobog

Sørg for at sortere godt i billederne til din fotobog, inden du uploader dem, så det er de mest interessante billeder, der kommer med i din fotobog.

Hvis kvaliteten på de enkelte fotos ikke er så høj, og der er mange ens billeder, bliver fotobogen kedelig.

Udvælg hellere færre billeder, som kan vises i større format, og prøv også, om du kan få billederne til at fortælle en historie fra samme situation ved at blande fx detalje- og oversigtsbilleder.

2. Brug fotos i høj opløsning til din fotobog

Det ser flot ud, hvis nogle af billederne vises forholdsvis stort i fotobogen, og det kræver en høj opløsning, så detaljerne ikke bliver udviskede. Sørg derfor altid for at uploade dine billeder i højest mulige opløsning.

Nogle tjenester giver mulighed for at hente billeder fra et album på fx Facebook, men her er opløsningen typisk ret lav, så du risikerer uskarpe og pixelerede fotos i bogen.

Find hellere originale frem, og brug dem i fotobogen.

Lav din egen fotobog online med cewe fotobog

Når du laver din egen fotobog online, skal du ikke være bange for at lade billedene fylde meget på siderne eller for at blande store og små billeder. Det giver en god dynamik i din fotobog. 

3. Justér billederne selv

Nogle tjenester tilbyder en automatisk korrigering af dine billeder, men du har meget bedre kontrol med resultaterne, hvis du slår funktionen fra og i stedet selv justerer lys, farver og lignende i fx Lightroom eller Photoshop.

> Bliv ekspert i billedbehandling nu. Prøv vores kursusbog med 100 tips og kurser til billedbehandling og to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto og eksp. Se tilbuddet her.

4. Vælg forskellige formater til din fotobog

En fotobog med dine egne billeder bliver mere interessant, hvis du varierer størrelser og formater, så der både er billeder i højformat og i bredformat.

Lad også gerne nogle billede fylder hele sider eller opslag, mens andre vises i mindre format.

5. Lav billedtekster i fotobogen

Du kan ofte skrive tekster til billederne, hvor du fortæller, hvor de er taget, hvem der er på dem, eller hvad der foregår.

Skriver du ikke tekster, kan detaljerne være glemt om nogle år.

6. Dobbelttjek layoutet i din fotobog

Når du er færdig med din fotobog med dine egne billeder, skal du sørge for at tjekke dit layout igennem, inden du laver den endelige bestilling.

Tjek, om du har tomme felter, bruger det samme billede to gange eller lignende. Du accepterer layoutet af fotobogen, når du bestiller, og det er dit eget ansvar, hvis du bestiller noget forkert.

I Gearguiden kan du se vores test af forskellige tjenester, der leverer fotobøger, fx Billedbutikken, CEWE, Pixum, Smartphoto og Photobox.

Tegn abonnement nu og få et objektivsæt til din mobiltelefon med i købet - og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...