Kvinde printer

Print i A4-format kræver ikke så høj en opløsning, som du måske går og tror.

© Shutterstock

Så mange pixels kræver et A4-print

Pixelræset har kørt i højeste gear i mange år, og det er imponerende, at man i dag kan købe systemkameraer til en anstændig pris med over 50 mio. pixels. Skal du printe i det populære A4-format, kan du dog sagtens klare dig med langt mindre.

Hvis du skal printe et billede, er det vigtigt, at opløsningen er i orden, så billedet ikke bliver pixeleret.

Et flot A4-print på 21,0 x 29,7 cm bør minimum være 2480 x 3508 pixels, hvilket svarer til en printopløsning omkring 300 dpi

Ganger du de to tal, giver det 8,7 mio. pixels, hvilket stort set alle kameraer og smartphones klarer i dag.

Flere faktorer har betydning

Der er dog andre faktorer, som spiller ind på kvaliteten. 

For selv om opløsningen er i orden, kan billedkvaliteten afhænge af kameraets evne til at gengive farver. 

Har kameraet en høj opløsning og en stor billedchip, er det dynamiske omfang typisk meget stort, hvilket har betydning for hvor mange nuancer, det er muligt at gengive. 

Her er fx en mobiltelefon dårligere stillet end et full-frame-kamera 

Kameraets evne til at reducere støj ved høj ISO er også vigtig. Hvis kameraet er begrænset her, vil du opleve print med et betydeligt tab af detaljer. 

Også optikkens kvalitet har stor betydning, når det gælder skarphed og detaljegengivelse. Dyrt glas sikrer dig som regel den bedste billedkvalitet.

Gearguiden rummer flere hundrede anmeldelser af fotoudstyr. Her finder du nemt kameraer og smartphones, der klarer mange mio. pixels, så du er sikret gode print. 

laptop

Når du kalibrerer din skærm, skal du give den tid til at få farverne på plads – gerne en halv time. Undgå at have kunstigt lys direkte på skærmen. Læs, hvordan du kalibrerer din skærm her.

© Shutterstock

Indstil printeren korrekt

Når du printer, er det desuden vigtigt, at du indstiller printerens driver til at udskrive i bedste fotokvalitet.

Vælg gerne originalt fotopapir af bedste kvalitet samt originalt blæk.

Husk også, at selv de bedste billeder kan tåle lidt ekstra skarphed i billedredigeringen. Det får detaljerne til at stå klarere frem.

Printer

Når du printer, er det vigtigt, at du klikker med musen i de felter, der handler om bedste kvalitet. Vælg den bedste kvalitet, men vær forberedt på, at det tager lidt længere tid end normalt.

© Shutterstock

3 gode printere sikrer print i højeste kvalitet

Her på redaktionen anmelder vi mange printere hvert år. Her har vi fundet tre gode bud på printere, der sikrer print i høj kvalitet.

Canon PIXMA TS8350

Canons nye topmodel blandt deres multiprintere er udstyret med en god berøringsfølsom skærm på 4,3 tommer. Printeren anvender hele seks blækpatroner.

Opløsningen er på 4800 x 1200 dpi, og printkvaliteten er fornem med klare og naturlige farver. Sort fremstår desuden som ren sort uden farvestik, og hudtoner er naturlige.

Detaljegengivelsen og kontrasten er god over hele linjen. 

Set til: 1320 kroner.

Læs hele anmeldelsen her og se, hvilken karakter printeren får.

Epson Expression Premium XP-6100

Med originalblæk og Epsons eget Ultra Glossy fotopapir får man virkelig flotte print ud af denne kompakte alt-i-en-printer, XP-6100. Farverne er rene og mættede uden at kamme over, så det koster detaljer.

Set til: 1040 kroner. 

Læs hele anmeldelsen her, og se hvilken karakter printeren får.

Canon PIXMA TS705

At en god fotoprinter til A4 hverken behøver fylde voldsomt på bordet eller koste en formue, er PIXMA TS705 fra Canon et godt bevis på. Med sine 37,2 x 36,5 x 15,8 cm er det Canons mindste printer med fem farvepatroner.

Detaljegengivelsen er fin, og farverne er generelt rigtig gode med mange nuancer. Hudtonerne er dog en anelse varme, og sort-hvid fremstår, på trods af den særlige sorte pigmentblæk til netop foto, en lille smule gullig.

Set til: 495 kroner.

Læs hele anmeldelsen her, og se hvilken karakter printeren får.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...