Mand med kamerastativ

Et kamerastativ er særdeles nyttigt, hvis du fx skal fotografere i solnedgangen, hvor lyset er begrænset.

© Shutterstock

Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

I mange situationer er et kamerastativ helt uundværligt – men hvilket skal du vælge, hvis dit eneste umiddelbare krav er, at det skal holde kameraet? Vi hjælper dig på vej.

Et kamerastativ er et fantastisk redskab, og uden stativ er der mange motiver, der er besværlige eller helt umulige at fotografere – fx stort set alt, der kræver en lukkertid længere end et sekund. 

Men ligesom når du skal vælge et kamera, et objektiv, en flash eller en kamerataske, er mulighederne inden for kamerastativer mange.

Hvis du ikke ved helt præcist, hvad du går efter, kan det være overvældende at kaste sig ud i jagten på det perfekte kamerastativ. Og der kan opstå mange spørgsmål undervejs. 

Vi har gjort det lidt lettere og kogt beslutningsprocessen ned til de seks vigtigste ting, du bør overveje, når du køber et kamerastativ.

1. Kamerastativets maksimale belastning
2. Kamerastativets højde
3. Kamerastativets vægt
4. Hovedet på kamerastativet
5. Låsemekanismen
6. Stabilitet

... Så hvilket kamerastativ skal jeg købe?

1. Kamerastativets maksimale belastning

En af de første ting, du bør kigge efter, når du køber kamerastativ, er den maksimale belastning, stativet kan holde til.

Hvis du har et kamera og et eller flere objektiver, er det vigtigt at vælge et stativ, der kan holde til mere end bare et par kilo.

Den bedste måde at sikre dig, dit kamerastativ kan bære alt dit grej, er ganske enkelt at veje det hele – og så vælge et stativ, der kan holde til mindst det dobbelte af den vægt.

Det lyder måske voldsomt, men husk, at du lægger yderligere vægt på kamerastativet, når du rører ved kameraet, og hvis du skulle få lyst til at anskaffe dig et større objektiv, en ny flash eller et batterigreb, skal dit stativ kunne holde til den nye vægt.

Du kan som regel finde stativets maksimale belastning under dets specifikationer.

2. Kamerastativets højde

Hvis du skal bruge dit kamerastativ ofte, anbefaler vi, at du køber et stativ, der kan tilpasses din højde. Så undgår du at skulle bukke dig ned for at se ind i søgeren.

Kameraets søger bør nå op i nærheden af din øjenhøjde, når kameraet sidder på stativet, og kamerastativets midtersøjle ikke er trukket makismalt op. Her er stabiliteten nemlig begrænset.

Stativet må dog gerne kunne blive højere eller lavere. Det gør det mere anvendeligt til alle mulige situationer.

Kamerastativ

Hvis du skal bruge dit kamerastativ meget, anbefaler vi, at du finder et stativ, som passer dig i højden. Du får let ondt i ryggen, hvis du skal stå foroverbøjet som her i længere perioder. 

Du bør også se på, hvor meget stativet fylder, når det er helt pakket sammen. 

Er der plads til det i din fototaske? Og hvis du planlægger at rejse med det, kan det så være i din håndbagage eller kuffert? 

Nogle kamerastativer har ben, der kan tages af, og med disse stativer er den sammenfoldede længde ikke lige så vigtig.

3. Kamerastativets vægt

Overordnet set kan det ofte betale sig at betale lidt mere og få et lettere kamerastativ.

Du vil som regel skulle bære rundt på stativet, og er det for tungt, ender du med at efterlade det derhjemme.

Vægten af stativet afhænger af det materiale, det er konstrueret i.

De mest populære materialer er aluminium, basalt og kulfiber.

Fordelen ved kamerastativer i aluminium er, at de er robuste nok til at kunne bære selv meget tunge filmkameraer, og de fleste er forholdsvist billige. Til gengæld er de noget tungere end lignende modeller i basalt og kulfiber.

Fordelen ved stativer i basalt, som er et forholdsvist nyt materiale, er at de er væsentligt billigere end stativer i kulfiber. Til gengæld er materialet ikke nær så stabilt som aluminium og kulfiber.

Kamerastativer i kulfiber er blevet meget populære i de senere år, og med god grund. Materialet er op til 30 procent lettere end aluminium, det klæber ikke til hånden i ekstrem kulde, og det udvider sig ikke i varme.

Kulfiber er et meget stærkt materiale, men til gengæld også det dyreste på markedet.

Hvis du har planer om at investere i et godt, solidt kamerastativ, som du gerne vil bruge i mange år, anbefaler vi et stativ i kulfiber.

Læs anmeldelser af kamerastativer og sammenlign dem, inden du køber. Du finder test og anmeldelser i vores testunivers, Gearguiden.

4. Hovedet på kamerastativet

En af de vigtigste dele af et kamerastativ er hovedet. Det er her, du monterer og bevæger kameraet.

Du kan både få kamerastativer, hvor hovedet følger med, og hvor hovedet skal købes separat. Vælger du et stativ, hvor hovedet købes separat, kan du let skifte mellem de forskellige typer.

De mest almindelige stativhoveder er et trevejshoved, et kuglehoved og et gimbal-hoved:

Trevejshovedet er det mest simple af de tre. Det har et eller to håndtag, der bevæger kameraet lodret og vandret. Det er let at håndtere, og meget stabilt selv med et tungt kamera.

Kuglehovedet har kun et håndtag, der løsner eller strammer grebet. Det er et utroligt fleksibelt hoved, der kan dreje i alle tænkelige retninger med jævne bevægelser.

Gimbal-hovedet er et specialiseret hoved, der typisk bruges til tunge objektiver på 300 mm og derover. De er perfekte til actionfotografi og videooptagelser, da de holder kameraet stille. Og de er lette at bruge.

Vi anbefaler, at du vælger et stativ, hvor kameraet monteres på stativet med en kameraplade. Planden skrues fast i bunden af kameraet, og klikkes let fast på dit kamerastativ (det kaldes også Quick release). Så kan du let og hurtigt montere og afmontere kameraet.

Kamerastativ

Den bedste måde at montere kameraet på stativ er med en plade (th.) som skrues fast i bunden af kameraet og derefter klikkes fast på stativets hoved (tv.). 

© Shutterstock

5. Låsemekanismen

Der er to måder, et kamerastativs ben kan låses fast på: Med drejelåse eller kliklåse.

Drejelåse er typisk de mest robuste, mens kliklåse er hurtigere og mere behagelige at arbejde med – især hvis det er koldt, eller man har handsker på.

Men i sidste ende er det en personlig sag, hvad du foretrækker.

Mafrotto kamerastativ

Dette kamerastativ fra Manfrotto har et udskifteligt hoved. Her vist med et trevejshoved, hvorpå du let kan montere kameraet med en kameraplade. Stativet her har desuden kliklåse på benene, så det er hurtigt og let at slå op. Teleskopstangen i midten gør det muligt at justere stativet yderligere i højden, efter du har slået benene ud. 

© Manfrotto

6. Stabilitet

Måske tænker du, at jo tungere et kamerastativ er, jo mere stabilt er det. Men sådan er det ikke altid.

Mange stativer er tunge og holdbare, men bliver meget ustabile i bestemte vejrforhold.

Når kamerastativet er stillet op og klart, skal det både kunne stå imod hårde vindstød og pludselige slag, du ved et uheld kommer til at give det, når du fx vender dig rundt for at nå noget i din taske.

Nogle stativer har en krog monteret, hvor du kan hænge din taske eller en sandsæk, hvis du har brug for mere stabilitet fx i blæsevejr.

Så hvilket kamerastativ skal jeg købe?

Stil dig selv disse spørgsmål.: 

  • Skal du bruge kamerastativet ofte eller blot engang imellem?
  • Hvor tungt er det udstyr, kamerastativet skal bære?
  • Skal det kunne noget specielt fx blive meget højt eller meget lavt?
  • Hvilket stativhoved foretrækker du?
  • Hvad er dit budget?

Der er mange forskellige mærker at vælge mellem, men stativer fra Manfrotto, Gitzo og Cullmann er generelt i god kvalitet. Også producenterne Sirui og Kingjue er leveringsdygtige i stabile, pålidelige stativer til fornuftige priser.  

I Gearguiden kan du læse alle anmeldelser og tests af kamerastativer, som vi har haft i Digital FOTO.  

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...