Mand med kamerastativ, kamera og rygsæk på bakke eller bjerg foran en by ved solnedgang

Et kamerastativ er særdeles nyttigt, hvis du fx skal fotografere i solnedgang, hvor lyset er svagt.

© Shutterstock

Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

I mange situationer er et kamerastativ helt uundværligt – men hvilket skal du vælge, hvis dit eneste umiddelbare krav er, at det kan holde kameraet? Vi hjælper dig på vej.

21. august 2018 af Sarah Marie Winther

Et kamerastativ er et fantastisk redskab, og uden sådan ét er der mange motiver, der er besværlige eller helt umulige at fotografere – fx stort set alt, der kræver en lukkertid længere end et sekund. 

Men ligesom når du skal vælge et kamera, et objektiv, en flash eller en kamerataske, er mulighederne indenfor kamerastativer uendelige.

Hvis du ikke ved helt præcist, hvad du går efter, kan det være overvældende at kaste sig ud i jagten på det perfekte kamerastativ. Og der kan opstå mange spørgsmål undervejs. 

Vi har gjort det lidt lettere og kogt beslutningsprocessen ned til de seks vigtigste ting, du bør overveje, når du køber et kamerastativ. 

1. Kamerastativets maksimale belastning

En af de første ting, du bør kigge efter, når du køber kamerastativ, er den maksimale belastning, stativet kan holde til.

Hvis du har et spejlreflekskamera og et eller flere objektiver, er det vigtigt at vælge et stativ, der kan holde til mere end bare et par kilo.

Den bedste måde at sikre dig, dit kamerastativ kan bære alt dit grej, er ganske enkelt at veje det hele – og så vælge et stativ, der kan holde til mindst det dobbelte af den vægt.

Det lyder måske voldsomt, men husk, at du lægger yderligere vægt på kamerastativet, når du rører ved kameraet, og hvis du skulle få lyst til at anskaffe dig et større objektiv, en ny flash eller et batterigreb, skal dit stativ kunne holde til den nye vægt.

Du kan som regel finde stativets maksimale belastning under kamerastativets specifikationer.

2. Kamerastativets højde

Hvis du skal bruge dit kamerastativ ofte, anbefaler vi, at du køber et stativ, der kan tilpasses din højde. Så undgår du at skulle bukke dig ned for at se ind i søgeren.

Kameraets søger bør være i din øjenhøjde, når kameraet sidder på stativet, og kamerastativets midtersøjle ikke er trukket ud.

Stativet må dog gerne kunne blive højere eller lavere. Det gør det mere anvendeligt til alle mulige situationer.

Kamerastativ

Hvis du skal bruge dit kamerastativ meget, anbefaler vi, du finder et stativ, som passer dig i højden. Du får let ondt i ryggen, hvis du skal stå foroverbøjet som her i længere perioder. 

Du bør også se på, hvor meget stativet fylder, når det er helt pakket sammen. 

Er der plads til det i din fototaske? Og hvis du planlægger at rejse med det, kan det så være i din håndbagage eller kuffert? 

Nogle kamerastativer har ben, der kan tages af, og med disse stativer er den sammenfoldede længde ikke ligeså vigtig. 

3. Kamerastativet vægt

Overodnet set kan det ofte betale sig at betale lidt mere og få et lettere kamerastativ. 

Du vil som regel skulle bære rundt på stativet, og er det for tungt, ender du med at efterlade det derhjemme.

Vægten af stativet afhænger af det materiale, det er konstrueret i. 

De mest populære materialer er aluminium, basalt og kulfiber. 

Fordelen ved kamerastativer i aluminium er, at de er robuste nok til at kunne bære selv meget tunge filmkameraer, og de fleste er forholdsvist billige. Til gengæld er de noget tungere end lignende modeller i basalt og kulfiber.

Fordelen ved stativer i basalt, som er et forholdsvist nyt materiale, er at de er væsentligt billigere end stativer i kulfiber. Til gengæld er materialet ikke nær så stabilt som aluminium og kulfiber. 

Kamerastativer i kulfiber er blevet meget populære i de senere år, og med god grund. Materialet er op til 30 procent lettere end aluminium, det klæber ikke til hånden i ekstrem kulde, og det udvider sig ikke i varme. 

Kulfiber er et meget stærkt materiale, men til gengæld også det dyreste på markedet. 

Hvis du har planer om at investere i et godt, solidt kamerastativ, som du gerne vil bruge i mange år, anbefaler vi et stativ i kulfiber. 

Læs anmeldelser af kamerastativer og sammenlign dem, inden du køber. Du finder test og anmeldelser i vores testunivers, Gearguiden.

4. Hovedet på kamerastativet

En af de vigtigste dele af et kamerastativ er hovedet. Det er her, du monterer og bevæger kameraet. 

Du kan både få kamerastativer, hvor hovedet følger med, og hvor hovedet skal købes separat. Vælger du et stativ, hvor hovedet købes separat, kan du let skifte mellem de forskellige typer.

De mest almindelige stativhoveder er et trevejshoved, et kuglehoved og et gimbal-hoved:

Trevejshovedet er det mest simple af de tre. Det har et eller to håndtag, der bevæger kameraet lodret og vandret. Det er let at håndtere, og meget stabilt selv med et tungt kamera.

Kuglehovedet har kun et håndtag, der løsner eller strammer grebet. Det er et utroligt fleksibelt hoved, der kan dreje i alle tænkelige retninger med jævne bevægelser. 

Gimbal-hovedet er et specialiseret hoved, der typisk bruges til tunge objektiver på 300 mm og derover. De er perfekte til actionfotografi og videooptagelser, da de holder kameraet stille. Og de er lette at bruge.

Vi anbefaler, at du vælger et stativ, hvor kameraet monteres på stativet med en kameraplade. Planden skrues fast i bunden af kameraet, og klikkes let fast på dit kamerastativ (det kaldes også Quick release). Så kan du let og hurtigt montere og afmontere kameraet.

Kamerastativ

Den bedste måde at montere kameraet på stativ er med en plade (th) som skrues fast i bunden af kameraet og derefter klikkes fast på stativets hoved (tv). 

© Shutterstock

5. Låsemekanismen

Der er to måder, et kamerastativs ben kan låses fast på: Med drejelåse eller kliklåse.

Drejelåse er typisk de mest robuste, mens kliklåse er hurtigere og mere behagelige at arbejde med – især hvis det er koldt, eller man har handsker på.

Men i sidste ende er det en personlig sag, hvad du foretrækker.

Mafrotto kamerastativ

Dette kamerastativ fra Manfrotto har et udskifteligt hoved. Her vist med et trevejshoved, hvorpå du let kan montere kameraet med en kameraplade. Stativet her har desuden kliklås på benene, så det er hurtigt og let at slå op. Teleskopstangen i midten gør det muligt at justere stativet yderligere i højden, efter du har slået benene ud. 

© Manfrotto

6. Stabilitet

Måske tænker du, at jo tungere et kamerastativ er, jo mere stabilt er det. Men sådan er det ikke altid.

Mange stativer er tunge og holdbare, men bliver meget ustabile i bestemte vejrforhold.

Når kamerastativet er stillet op og klart, skal det både kunne stå imod hårde vindstød og pludselige slag, du ved et uheld kommer til at give det, når du fx vender dig rundt for at nå noget i din taske.

Nogle stativer har en krog monteret, hvor du kan hænge din taske eller en sandsæk, hvis du har brug for mere stabilitet fx i blæsevejr.

Så hvilket kamerastativ skal jeg købe?

Afgør først, hvilke behov du har bla.: 

  • Skal du bruge kamerastativet ofte eller blot engang imellem?
  • Hvor tungt er det udstyr, kamerastativet skal bære?
  • Skal det kunne noget specielt fx. blive meget højt eller meget lavt?
  • Hvilket stativhoved foretrækker du?
  • Hvad er dit budget?

Mange fotografer begår den fejl at starte med det billigste stativ, de kan finde. Når de så er blevet trætte af den dårlige kvalitet efter et par måneder (eller år, hvis de ikke bruger stativet så ofte), beslutter de sig for at investere i et bedre stativ.

Medmindre du er på jagt efter et bordstativ eller et smartphone-stativ, anbefaler vi, at du holder dig fra stativer til under 1000 kroner. 

Der er mange forskellige mærker at vælge iemmel, men stativer fra Manfrotto, Gitzo og Cullmann er generelt i god kvalitet. Også producenterne Sirui og Kingjue er leveringsdygtige i stabile, pålidelige stativer til fornuftige priser.  

I Gearguiden kan du læse alle anmeldelser og tests af kamerastativer, som vi har haft i Digital FOTO.  

Lav dit eget smartphone-stativ

Er du i øvrigt på udkig efter et stativ til din smartphone, så kan du let lave et selv næsten gratis. Se hvordan i vores guide her. 

Redaktionen anbefaler: Kraftig kikkert til fotografen 

Med en god kikkert kan du nemt spotte alle motiver som fx fugle på lang afstand. 

Kikkerten fra Mitilux er netop kommet i en ny og stærkt forbedret version. Den forstørrer 8x, så du kan opdage dyr og andre motiver på afstande, som dine øjne aldrig ville kunne klare uden hjælp. 

Med en objektivdiameter på 40 mm er kikkerten også lysstærk, så den kan bruges i tusmørket. Den er gummiarmeret, har indbygget beskyttelse af frontlinserne og kan justeres til brug både med og uden briller. 

Der er gevind, så du kan montere den på dit kamerastativ for et helt roligt udsyn, og så får du med Mitilux 8X40 en robust følgesvend med fokusknap og et synsfelt på intet mindre end 149 meter på 1000 meters afstand. Kompakt design sikrer, at kikkerten nemt kan være i kameratasken. Taske, rem og linsebeskyttere medfølger. 

> Lige nu kan du få kikkerten med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Du sparer 976 kroner. Se mere her. 

Kikkerten har gevind, så du let kan montere den på dit kamerastativ.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...