Hvad er Ultra HD og 4K?

Ultra HD-tv og kamera med 4K er efterhånden hverdagsbegreber i elektronikverdenen, men hvad betyder Ultra HD og 4K egentligt?

10. april 2015

Ultra HD, UHD og 4K er alle velkendte begreber, hvis du slår op i en tilfældig tilbudsavis fra en radio- og tv-forhandler. De tre optræder i hobetal ud for fjernsyn, skærme og kameraer, og begreberne dækker over, hvor høj opløsning produktet kan præstere.

Alle begreberne er relativt nye standarder for en høj billedopløsning, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten. Jo højere billedopløsning, jo flere pixels består billedet af, hvilket betyder højere detaljegrad og et knivskarpt billede med masser af dybde på selv store skærme.

Hvad er UHD og Ultra HD?

Betegnelserne Ultra HD eller UHD dækker over én og samme ting, UHD er blot den forkortede udgave. De dækker over en opløsning på 3840 x 2160 pixels, også kaldet 4K i daglig tale, eller 7680 x 4320 pixels, 8K. Der er derfor tale om en højere standard end Full HD, hvor opløsningen er 1920 x 1080 pixels.

Læs også: Hvad er forskellen på HD, Full HD, 4K, Ultra HD og HDR?

Hvad er 4K og 8K?

4K og 8K hører begge under Ultra HD, og de dækker hver især over en bestemt opløsning, som du kan læse ovenfor. 4K refererer til, at billedets opløsning er næsten 4.000 pixels i bredden og er fire gange højere end Full HD. Støder du på en skærm med 8K, viser den et billede med omtrent 8.000 pixels i bredden, og opløsningen er 16 gange højere end Full HD.

Ultra HD-skærme vil altså vise utroligt skarpe billeder, hvor du får mange flere deltajer med end billeder i Full HD. Desværre er mængden af indhold i 4K eller 8K på nuværende tidspunkt særdeles begrænset, så du må selv ud og tage billeder eller optage video i den tårnhøje opløsning, hvis du for alvor skal udnytte potentialet i en UHD-skærm.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...