USB er det velkendte stik, som forbinder de fleste af vores elektroniske enheder. Det gælder uanset, om det er til opladning af kamera eller telefon, overførsel af billeder til computeren, eller hvad man kunne have brug for at slutte til sin computer.
USB står Universal Serial Bus, og som navnet antyder, er det en universel tilslutningsmetode. Det betyder, at den bruges af stort set alle producenter, så stort set alle elektroniske enheder er kompatible med hinanden.
Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken USB-type, man bør gå efter, for der er stor forskel på hastighed og funktionalitet. Du har muligvis allerede forskellige typer liggende i skuffen lige fra USB Micro til USB-C. Standarderne og deres specifikationer kan dog være ret udfordrende at forstå, især efter at der er kommet mange opdateringer undervejs.
>Læs også: 10 gode tips til at undgå problemer med hukommelseskortet

Til venstre ses det klassiske USB-A-stik, mens det nye USB-C er i midten. Til højre ses det lille USB Micro-stik.
© ShutterstockLangsom begyndelse med USB-A
Det klassiske USB-stik, også kendt som USB-A, har sin oprindelige helt tilbage til 1996, men er løbende blev opdateret med forbedrede hastigheder og funktioner. Det er den type, man typisk aldrig får vendt rigtigt, når man vil sætte stikket i computeren.
I 2008 blev USB 3.0 lanceret som den tredje store revision af USB-standarden. Hastigheden var her 5 Gbit/s, hvilket var en stor forbedring fra USB 2.0 fra år 2000, som kun klarede 480 Mbit/s.
USB 3.0 er også kendt som USB 3.1 Gen 1. Siden da er USB-teknologien avanceret yderligere med USB 3.2, der ankom i 2017 og en hastighed på op til 10 Gbit/s – og for at gøre forvirringen større, er der fire forskellige varianter af USB 3.2 med deres egne specielle navne og betydninger. De fire varianter af USB 3.2 kan du se på illustrationen herunder.

Skemaet viser blandt andet de forskellige hastigheder ved hver USB-type.
© Kingston TechnologyFuld fart på med USB-C
Med ankomsten af USB 3.2 begyndte det klassiske USB-stik at blive udfaset til fordel for USB-C. I modsætning til det gamle stik kan det vende begge veje og er dermed hurtigere og nemmere at tilslutte.
Da USB-C understøtter højere dataoverførselshastigheder og kan oplade andre enheder hurtigere, er det blevet det primære USB-stik, som bruger USB 3.2 Gen 2.
I dag er de fleste nye kameraer udstyret med USB-C, som både hjælper med hurtigere opladningstid og overførselstid, når billederne skal fra kamera til computer.
Sidste skud på stammen er USB-4, som klarer en hastighed på 40 Gbit/s. Den understøtter den såkaldte Thunderbolt 3-protokol, som især benyttes af Apple. USB-4-stikket har samme formfaktor som USB-C.
Du kan læse mere om USB og Thunderbolt her.