Lystelt med lys for oven

Et mini-fotostudie – også kaldet et lystelt – giver dig muligheden for at skyde flotte fotos, der har et professionelt udtryk.

© Shutterstock

3 gode grunde til at bruge et lystelt

Et lystelt fungerer som et lille fotostudie, hvor du meget præcist kan styre lysforholdene i dine billeder – samtidigt med at du sikrer dig en ensartet baggrund. Her får du tre gode grunde til, at du skal eje et lystelt.

4. marts 2021 af Christian Trant

Et lystelt er populært blandt fotografer, der skyder makro eller produkter til reklamefotos. Uanset hvad du vælger at fotografere i lysteltet, får du nemlig en pænere finish. 

Her får du tre gode grunde til at bruge et mini-fotostudie – også kaldet et lystelt - når du skal fotografere insekter, blomster eller ting derhjemme med flotte detaljer. 

> Læs også: Her er 5 skjulte hverdagsmotiver i dit hjem 

1. Du styrer lys og skygger 

Med et lystelt får du en god fornemmelse af, hvordan du opnår den bedste eksponering. Her ser du, hvordan skyggerne bliver med det samme, og det gør det nemmere at nørde den perfekte opsætning.

Du kan let flytte motivet i lysteltet, så skyggerne falder, som du ønsker, og du kan også skrue ned for lyset, så skyggerne helt forsvinder.

De fleste små lystelte har nemlig en funktion, hvor du kan justere lyset og dermed styre, hvor hårde skyggerne skal være. Ofte kan du også vælge mellem flere nuancer af varmt og koldt lys.

Svirreflue på hvid baggrund

Den hvide baggrund gør, at du meget nemmere kan se svirrefluens fine detaljer. 

© Shutterstock

2. Du kan have lysteltet med overalt

Et lille lystelt er nemt at tage med overalt, da det ikke fylder særligt meget og sagtens kan pakkes sammen med resten af dit fotoudstyr. 

Og flere lystelte er endda kompatible med en powerbank, så du kan fotografere biller og andre insekter uden, du behøver at tage dem med hjem. 

Lige nu kan du få to numre af Digital FOTO og et lystelt, som giver dig en professionel lyssætning under din optagelse. Lysteltet kan skifte mellem en sort og hvid baggrund, og du kan vælge mellem 30 lysstyrker og nuancer af varmt og koldt lys. Få det smarte lystekt, som har en værdi af 399 kroner, for kun 99 kr. + porto lige her!

Myre på sort baggrund.

Flere lystelte kan skifte mellem en sort og hvid baggrund, så du får flere muligheder for at tydeliggøre motivet foran baggrunden. 

© Shutterstock

3. Dine fotos er nemmere at redigere 

Billeder, der er taget i et lystelt, er langt nemmere at redigere, da der ikke er små ting, der skærmer for motivet – hvilket ellers kan være et stort problem ved makrofotografering i det fri.

Den ensartede baggrund gør også, at du kun arbejder med ét lag, og Photoshop er derfor ikke en nødvendighed i redigeringen.

> Læs også: Sådan undgår du slørede makrobilleder

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...