Fem forskellige typer objektiver på et bord

Mange objektiver kan andet end at skifte mellem manuel og automatisk fokus. Læs herunder, hvilke funktioner du kan finde på et almindeligt objektiv. 

© Shutterstock

6 ting du ikke vidste om dit objektiv

Mange nyere objektiver er udstyret med knapper, ringe og andre smarte detaljer, der rummer avancerede funktioner. Se herunder, hvad du måske ikke vidste, dit objektiv kunne.

11. november 2020 af Sarah Marie Winther

De fleste kender knappen til at skifte mellem manuel fokus og autofokus, samt knappen til at aktivere billedstabilisering, som findes på siden af mange objektiver. 

Men faktisk er der en hel del objektiver, der har flere smarte funktioner, som enten gemmer sig bag en knap eller en ring. Her er seks ting, du måske ikke vidste, dit objektiv kunne.

1. Begræns fokus 

Mange teleobjektiver har en knap, hvor du kan indstille, hvilket område, objektivet skal stille skarpt i. Det kaldes en fokusbegrænser, og det er en stor hjælp, hvis du fx fotograferer rådyr på lang afstand.

Her kan du stille fokusbegrænseren til at ignorere området tættere end tre meter på kameraet. Det gør fokus hurtigere, og du slipper for, at autofokus pludselig griber fat i et græsstrå i forgrunden. 

> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder

Mandlig fotograf stiller skarpt på sit teleobjektiv i marken

Fotograferer du noget, der er mange meter væk, fx et vildt dyr, er der ingen grund til, at dit objektiv står og leder efter motiver i forgrunden. Derfor er det smart, hvis objektivet har en knap til at begrænse fokus. 

© Shutterstock

2. Få hjælp til panoreringen

Du har sikkert billedstabiliseringen slået til som udgangspunkt, men på nogle teleobjektiver kan du faktisk vælge forskellige typer billedstabilisering alt efter, hvad du fotograferer.

De forskellige typer er oftest markeret med tallene 1, 2 og 3 på objektivet. Tilstand 1 er den klassiske stabilisering, mens tilstand 2 er beregnet til at lave panoreringer. Slår du den til, modarbejder billedstabiliseringen ikke kameraets bevægelser.

Tilstand 3 er beregnet til flakkende motiver. Her slår nogle kameraer billedstabiliseringen fra i søgeren, så det i stedet kun bruger stabilisering i det øjeblik, du trykker på udløserknappen.

3. Lav hurtige genveje

Nogle objektiver, fx fra Nikon og Sony, har en knap på siden, der typisk låser fokus som standard, men som kan programmeres til en lang række forskellige ting.

Dermed kan du få en hurtig genvej til en funktion, når du står ude i marken. Du kan fx indstille knappen til at skifte fokusmetode, aktivere bracketing eller vise gitterlinjer. 

4. Lås zoomfunktionen

Hvis du har et tungt zoomobjektiv, kan du komme ud for, at zoomen “glider ud”, når du går rundt med kameraet over skulderen. Det gør objektivet mere udsat, fordi du lettere kan støde ind i ting med det.

Mange telezooms har derfor en knap, der låser zoomen. Der står typisk "Lock" ud for den, og for at kunne bruge den, skal objektivet være helt tilbagetrukket.

> Læs også: Det skal du vide før du køber et objektiv

Mandlig fotograf indstiller sit spejlreflekskamera

Har dit objektiv en programmerbar knap eller indstillingsring, kan du lægge den funktion, du oftest bruger, ind i den. På den måde går fotograferingen meget hurtigere. 

© Shutterstock


5. Kontroller fx blænde og ISO

Det er ikke kun knapper, der kan hjælpe dig i optagelsen. Nogle objektiver har også indstillingsringe, der ligner en almindelig fokusring, men som kan indstilles efter behov.

Den kan fx styre blænde, ISO eller eksponeringskompensation, så fotograferingen går hurtigere. Det er typisk nyere objektiver til systemkameraer, der er udstyret med denne ring.

6. Modstå vind og vejr

Det kan være svært at vurdere, om dit objektiv kan tåle vejrgudernes vrede, men et godt fingerpeg er at kigge på fatningen – altså dér, hvor du skruer dit objektiv ind i kameraet.

Sidder der en gummiring omkring den, så er dit objektiv vejrbestandigt, og så kan det typisk godt klare lidt støvregn. Ved voldsomme byger bør du dog pakke kamera og objektiv ind i en plastikpose. 

> Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...