Tilt-shift-objektiv

Med et tilt/shift-objektiv kan du blandt andet opnå en karakteristisk miniatureeffekt.

© Shutterstock

Derfor skal du have et tilt/shift-objektiv

Er du vild med den miniatureeffekt, selv den billigste smartphone kan frembringe med et effektfilter, så er der god grund til at kigge nærmere på de såkaldte til/shift-objektiver, der på dit spejlrefleks- eller systemkamera giver dig optimal kontrol med perspektivet.

Hvad er tilt/shift-objektiver?

Såkaldte tilt/shift-objektiver er markant anderledes konstrueret end normale objektiver, og står man med et tilt/shift-objektiv i hånden er forskellen ganske synlig. 

Med udvendige indstillingsskruer kan objektivets retning nemlig justeres. Det kan se uoverskueligt ud, men i virkeligheden er indstillingerne ikke så komplicerede.

Nikon PC-E Micro NIKKOR 45mm F2.8D ED tilt/shift objektiv
Tilt/shift objektiv

Tilt/shift-objektiver har nogle helt specielle justeringsskruer, der kan ændre objektivets vinkel.

© Nikon

Sådan virker tilt-funktionen

Tilt/shift-objektiver har, som navnet angiver, to funktioner. 

Med tilt-funktionen vinkler du objektivet, så det knækker på midten. På den måde forskyder du fokusplanet, så det ikke længere ligger parallelt med billedchippen som på normale objektiver.

Dette giver ekstrem kontrol med dybdeskarpheden, da du kan opnå et meget lille skarphedsområde, hvilket giver en miniaturelignende effekt, som du kender fra mange effektfiltre i forskellige apps til både iOS- og Android-telefoner.

Sådan virker tilt/shift-objektiver
Tilt/shift objektiver giver kreativ miniatureeffekt

Her kan du se en illustration af, hvordan et tilt-funktionen i tilt/shift-objektivet virker til forskel fra et normalobjektiv.

Omvendt kan du også udvide skarphedsområdet ekstremt. 

Det sidste bruger især af produktfotografer. I begge tilfælde styres effekten ved at vinkle objektivet, og vinklen er afgørende for effektens styrke.

> Læs alt om objektiver - tips, nyheder og guider - her

Sådan virker shift-funktionen

Med shift-funktionen skubbes objektivet lidt til siden eller op og ned i forhold til sensoren. 

Det betyder, at perspektivet ændres, så du kan gengive bygninger eller interiør i et naturligt perspektiv, hvor du er fri for styrtende linjer og fortegning, uden at billedet beskæres.

Sådan virker tilt/shift-objektiver
Slut med styrtende linjer

Illustrationen viser, hvordan shift-funktionen i tilt/shift-objektivet forskyder huset på facaden, så forvrængning undgås. 

Da fokusplanet forskydes, kan du ikke bruge autofokus med et tilt/shift-objektiv. 

Tilt/shift-objektiver pris og mærke

Tilt/shift-objektiver findes ikke til alle mærker, men der er adaptere til flere mærker.

Objektiverne kan være dyre, men Lensbaby laver små objektiver, du kan vippe og dreje, for et par tusinde kroner. Den optiske kvalitet er dog ikke på niveau med dedikerede tilt/shift-objektiver. 

Samyang har desuden et fint tilt/shift-objektiv, som kan fås til flere kameramærker. Se vores test af tilt/shift-objektivet i Gearguiden her.

Samyang T-S 24mm F3.5 tilt/shift-objektiv

Samyang har tilt/shift-objektiver til flere mærker. Her kan du læse en test af objektivet.

© Samyang

Kom godt i gang med tilt/shift

Uanset om du bruger et rigtigt tilt/shift-objektiv eller en lensbaby, så brug stativ. Giv dig god tid, så du opnår den bedst mulige effekt.

Brug desuden kameraets skærm og live view til at tjekke fokus, da det er nemmere at se, om fokus ligger rigtigt her. Du skal nemlig altid fokusere manuelt med tilt/shift-objektiver.

Få helt styr på tilt/shift-objektivet

I Digital FOTO bladnr 9/2018 kan du i vores objektivserie "Synsfeltet" læse vores guide til, hvordan du bruger det specielle objektiv. Her kan du læse:

  • hvordan du fotograferer dyr, arkitektur, landskab og marko med et tilt/shift-objektiv.
  • tips og tricks til tilt/shift-objektivet.
  • vores bud på tilt/shift-objektiver til dit kamera.
  • fordele og ulemper ved et tilt/shift-objektiv.

Køb magasinet i din bladbutik eller tegn abonnement nu og læs alle 9 afsnit af objektivguiden "Synsfeltet" med det samme på din mobil eller tablet med vores magasinapp Wype, hvor du får adgang til de seneste 10 numre af Digital FOTO. 

> Lige nu får du to numre af Digital FOTO og vores store kursusbog til billedbehandling "100 tips og kurser" for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...