Få det optimale ud af din optik

Selv de bedste objektiver kan lide af fortegning, kromatisk aberration eller vignettering. Det er et surt og møjsommeligt arbejde at rette op på fejlene foto efter foto, men nu kan du gøre det én gang for alle, så dit dyrebare glas giver pivflotte pletskud som aldrig før.

6. maj 2012

Hent hele artiklen og læs meget mere om, hvordan du får det optimale ud af din optik.

Man slipper ikke for at stå med optiske fejl af den ene eller anden karakter, selv om man investerer over 10.000 kroner i et objektiv. Professionelle objektiver har tingene bedre under kontrol end de billige. Men alle vil næsten have vignettering – det vil især fremtræde, når optikken bliver brugt ved fuld blændeåbning.

På samme måde er kromatisk aberration ikke noget, der bare forsvinder fuldstændigt, fordi man betaler ekstra. Den kan faktisk være ret markant på lysstærke optikker i modlys. Og så er der det med fortegningen. Selv objektiver med fast brændvidde kan have enten tøndefortegning eller pudefortegning, og det er aldrig noget, der pynter på et portrætfoto, der helst skal være naturtro.

Alle disse unoder skal selvfølgelig fjernes. Indtil for nylig har det for de fleste været det lange, seje træk med at hente billederne ind i Elements eller Photoshop og rette dem et efter et. Og når det drejede sig om at korrigere fortegning, var man altid lidt på herrens mark, for det er umådeligt svært at afgøre på øjemål, hvornår motivet egentlig er rettet korrekt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...