Undgå at blive snydt på Black Friday

Black Friday nærmer sig, og det er let at blive forblændet af tilbud på kameraer, objektiver og andet fotoudstyr. Se her, hvordan du undgår at blive snydt.

© Shutterstock

Sådan undgår du at blive snydt på Black Friday

Den 26. november kan du igen gøre gode kup på årets efterhånden største handelsdag, Black Friday. Men tilbuddene er ikke altid så skarpe, som butikkerne påstår, og risikoen for at blive udsat for svindel er stor.

6. november 2018

Hvis du er på udkig efter et nyt kamera eller andet fotoudstyr, så har du sandsynligvis antennerne ude den 26. november, når årets måske største forbrugsfest, Black Friday, rammer de danske butikker. 

Men selvom der er gode kup at gøre på bestemte varegrupper, er det også nemt at blive forført af gule tilbudsskilte og vilde besparelser på Black Friday. Og mange forbrugere ender med at komme hjem med impulskøb, som de kunne have fået billigere et andet sted.

Som fotoentusiast kan det være en god idé at pakke betalingskortet helt væk på Black Friday – i hvert fald hvis det er hardware såsom kamerahuse og objektiver, du er ude efter. Læs hvorfor herunder.

Kameraudstyr er oftest kun billigere i USA på Black Friday

Black Friday er stadig mest af alt et amerikansk fænomen, og det kan blandt andet ses ved, at det er de færreste danske forhandlere, der sætter priserne på kamerahuse og objektiver mærkbart ned i anledning af Black Friday.

Hvorfor så ikke bare bestille et kamera på en amerikansk hjemmeside på Black Friday, spørger du måske?

Jo, for selvom der måske er store Blac Friday-besparelser at hente her, vil der komme så høje told- og momsgebyrer på produkterne, inden de når frem, at det oftest ikke kan betale sig.

Derudover er det både dyrt og besværligt, hvis dit produkt skulle gå i stykker, fordi det så skal sendes tilbage til USA. 

Tjek prisudviklingen på Pricerunner

Selvom mange forhandlere reklamerer med store besparelser på produkter på Black Friday, er det ikke ensbetydende med, at det er det billigste sted, du kan købe dem.

Hvis du finder et tilbud på fotoudstyr på Black Friday, der ligner et rigtigt røverkøb, så tjek derfor udviklingen på prisen og sammenlign den med andre forhandleres priser på Pricerunner.dk.

Under 'Prisgraf' kan du se prisens udvikling over tre måneder. Efter at have søgt på et Canon 5D Mark IV kan vi se, at prisen på kamerahuset faktisk er steget med 149 kroner siden 19. oktober.

Det er før set, at forhandlere har skruet førpriserne op, når de har lokket med besparelser på Black Friday, så undersøg sagen, inden du springer på. 

Kig efter e-handelsmærket

På Black Friday kan du ikke alene risikere at betale for meget for dit fotoudstyr – du kan også risikere slet ikke at få de produkter, du har betalt for.

Dagen er nemlig ikke kun forbrugernes fest, men også it-svindlernes.

I anledning af Black Friday kan du støde på helt nye hjemmesider med alt for gode tilbud på fx kameraer på Black Friday. Derfor skal du være ekstra opmærksom på falske hjemmesider på Black Friday.

For at undgå at blive snydt på Black Friday, bør du først og fremmest kigge efter e-handelsmærket. Svindlere kan finde på at placere et tilsvarende logo på deres side, men det kan du afsløre ved holde markøren over billedet, og så vil der dukke en adresse op i din browsers nederste venstre hjørne.

Den adresse skal hedde: https://www.emaerket.dk.

Nærlæs hjemmesiden på Black Friday

Hvis du stadig er i tvivl, er det en god idé at nærlæse hjemmesidens afsnit 'Om os', som alle netbutikker skal have.

Ofte er svindlerne fra ikke-engelsktalende lande, og derfor vil dette afsnit typisk være fyldt med stavefejl og dårlige grammatiske formuleringer.

Du bør desuden altid tjekke, hvor virksomheden bag hjemmesiden er baseret. Fx er virksomheden rhinocamera.dk baseret i Gibraltar.

Det er der jo som sådan ikke noget galt med, men når hjemmesiden har et dansk domæne, ville mange nok tro, at produkterne så ville blive sendt fra Danmark – og ville kunne returneres til en dansk adresse. Det er bare ikke tilfældet.

Køb fotosoftware billigt på Black Friday

Vil du gerne gøre et virkelig godt kup på Black Friday, skal du gå efter software, som ikke skal sendes og derfor ikke skal påregnes told og moms.

Mange især amerikanske software-producenter og udbydere af workshops og kurser benytter Black Friday til at slå en gevaldig bid af prisen på deres produkter.

Adobe plejer fx. at fejre Black Friday med 20 procents rabat på Creative Cloud-pakken, så her er der god grund til at holde øje. Se mere her.

Er du nogenlunde til engelsk og interesseret i at lære om fx fotografi og billedredigering, så plejer der også at være rabatter at hente hos CreativeLive, der udbyder onlinekurser for fotoentusiaster.

Du kan med fordel skrive dig op til producenter, fotografer og andres nyhedsbreve på forhånd. Det er ofte her, du får de gode tilbud før alle andre. 

Hvis du vil være sikker på at få fuld valuta for pengene - Black Friday eller ej - kan vi anbefale dig et abonnement på Digital FOTO. Så får du et lækkert magasin sendt til døren, timevis af underholdning og kurser i Fordelszonen - og en god præmie med i købet. 

Se de mange gode tilbud her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...