3 fotonyheder du skal kende: En sjov app, en kontroversiel knap og kameralinsens endeligt?

Der sker skøre og spændende ting i fotoverdenen, og her er tre nyheder, du ikke må misse – uanset om du er superentusiast eller smartphonefotograf.

5. juli 2021 af Louise Hagemann

Her på Digital FOTO falder vi jævnligt over store og små nyheder i fotoverdenen, som vi finder sjove eller interessante. Det kan være banebrydende opfindelser, en sjov tendens eller et nyt produkt. Og her vil vi introducere dig for tre af dem, vi har hæftet os særligt ved den sidste tid.

Vi starter med en lille ændring i et menupunkt, der har givet store kvaler.

1. Photoshop ændrer på menuen

If it ain’t broke, don’t fix it, siger man på engelsk, og det råd burde Adobe måske have fulgt, da de i deres seneste release af Photoshop ændrede på noget så afgørende som Gem-funktionen. I hvert fald vakte de nye tiltag ikke ligefrem begejstring hos brugerne.

Helt kort har Adobe tilføjet en ny funktion, der hedder “Save a Copy”. Den giver dig mulighed for at gemme en kopi af din fil og eksportere i andet format, fx jpeg eller eps. Altså det samme, som “Save As” hidtil har givet mulighed for.

Photoshop menu
Nyt menupunkt

Save a Copy er blevet tilføjet i menuen – ikke just til glæde for alle.

© Photoshop

“Save As” derimod kan nu kun gemme i formater, der understøtter hele din fil – og det er fx ikke jpeg. Det vil sige, at den stort set overlapper den gamle “Save”-funktion (som dog også stadig findes).

Rutinerede Photoshop-brugere er selvsagt ikke begejstrede for ændringerne i deres indarbejdede arbejdsgange, ligesom de ærgrer sig over, at der nu tilføjes et “.copy” i filnavnet.

Det er dog ikke af ondt hjerte, at Adobe har indført ændringer, men derimod af nød, fordi Apple har lavet en ændring i deres seneste opdatering af styresystemet, som ændrer på Adobes muligheder for at definere “Save As”. Det påvirker dog desværre stadig både Mac- og PC-brugere.

Umiddelbart er det ikke noget, der bliver fikset foreløbigt. Men er du en af dem, der er træt af ændringer, fx fordi du ofte eksporterer jpeg-filer, så foreslår vi, at du i stedet opretter en genvej til dette, fx Cmd+E.

Det gør du under Edit/Keyboard Shortcuts/Files/Export

Det løser delvist problemet at oprette en genvej til formålet. 

2. Se dig selv som Pixar-figur

Fra det lidt fagnørdede og indviklede til det sjove. En ny skør app har set dagens lys, og alle elsker den. Vi gør også.

Lad os bare sige det med det samme: Det er mest for sjov. Men det har vi også brug for af og til, og den nye app, som er blevet meget populær på kort tid, laver din selfie om til en Pixar-inspireret 3D-tegneseriefigur. 

Appen kan også lave dig til en karikatur. 


Voilá AI Artist Cartoon Photo, som appen hedder, er gratis og bruger kunstig intelligens til at analysere dit billede og modellere det om til enten en 2D- eller 3D-tegneseriefigur, et renæssancemaleri eller en kariktaturtegning. Med ganske fine resultater.

Billedet, du uploader, må kun være af én person (og ikke et dyr), og ansigtet skal være nemt at genkende. Appen findes både til iOS og Android, og i den gratis version slipper du ikke for et vandmærke (og en masse reklamer).

3. Er det slut med objektiver?

Nu bliver det lidt nørdet igen, men ikke mindre spændende, for fremtiden kan byde på kameraer, hvor optikken fylder… ingenting! 

I hvert fald hvis et hold forskere fra Universitetet i Ottawa lykkes med det projekt, de allerede er godt i gang med.

Tegning af muligheder med spaceplate og metalens
Slut med objektivet?

Her ses en forenklet illustration af, hvordan en rumplade kan reducere behovet for afstand mellem glas og sensor. Udviklingen af en metalinse vil samtidig muligvis fjerne objektivet helt.

© University of Ottawa

I mange år, hundredevis faktisk, har man arbejdet med at perfektionere og finjustere linser, så de blev bedre og mindre. Det sidste kommer vi tilbage til.

Men uanset hvor små linserne er, vil der stadig være behov for afstand mellem de optiske elementer for at skabe billeder. Det er her lyset spredes, og det er fx derfor, der er behov for en vis afstand mellem sensoren og linsen i objektivet.

Netop denne afstand har forskerne kastet sig over at minimere, og det vil de gøre med en såkaldt “rumplade”, som ved hjælp af vinkling i stedet for placering skal manipulere lysets spredning, så det rammer sensoren korrekt.

tegning af rumpladens funktion
Styr på lysets spredning

Rumpladen, der her ses som en terning, vil vinkle lyset på en måde, så det sendes ud med samme spredning som i dag – blot tættere på linsen.

© University of Ottawa

Det er kompliceret og kræver, at man arbejder med optik ud fra nogle helt andre retningslinjer, end man har gjort hidtil. Men holdet har allerede skabt gode resultater.

Samtidig er et andet hold forskere ved hjælp af nanoteknologi i gang med at udvikle en såkaldt metalinse, som gør det muligt at formindske størrelsen på linser – og dermed optikken – betragteligt.

I kombination kan disse to spændende udviklinger ende med et væsentligt mindre og lettere kameraer, der præsterer mindst lige så godt som hidtil.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...