Canon er verdens største kameraproducent og står bag nogle af historiens mest ikoniske DSLR-kameraer.© Canon

5 ting du ikke vidste om Canon

Canon er verdens største kameraproducent, men der er alligevel opsigtsvækkende facts om den japanske fotogigant, som de færreste nok kender.

Canon fact 1: Opkaldt efter en gud

Canon har ikke altid heddet Canon. Ved sin grundlæggelse var navnet Precision Optical Industry Co. Ltd. Det holdt dog ikke længe. Den første prototype på et 35mm kamera blev opkaldt efter den buddhistiske barmhjertighedsgud Kwannon, og det kunne producenten tilsyneladende godt se, at der var mere spræl i. 

Man valgte derfor at omdøbe hele virksomheden til en forsimplet udgave af gudens navn, Canon.

Canon fact 2: Det første kamera havde Nikon-objektiv

Mens grundlæggerne, Goro Yoshida, Saburo Uchida og Takeo Maeda, godt kunne finde ud af at skabe en prototype på en kamerakrop, kneb det med optikken i de helt tidlige dage.

Japan Optical Industries, som senere blev til Nikon, var længere fremme på det punkt. Canon indgik derfor aftale om at anvende deres objektiver. 

Samtidig indledtes et marketingsamarbejde med kamerabutikken Hansa og af denne umage treenighed opstod kameraet Hansa Canon, som gjorde brug af Nikkor-objektiv samt søger og rangefinder med den tidligste Nikon-teknologi.

Hansa Canon. Det første Canon-kamera, der kom på markedet anvendte et Nikkor-objektiv fra producenten der senere blev til Nikon.
© Hansa Canon

Canon fact 3: Pioneer indenfor lommeregnere

Canon kan andet end kameraer og printere. Den japanske producent har været helt fremme i skoene, når det gælder lommeregnere. Canon står blandt andet bag den første elektroniske lommeregner med 10 taster, introduceret i 60’erne, og skabte i 70’erne Pocketronic, verdens første håndholdte og batteridrevne lommeregner, der også kunne printe.

Canon fact 4: Kort karriere som computerproducent

Det er formentlig de færreste, der har hørt om en Canon-computer, men de eksisterede faktisk, om end kun for en kort stund. Canon introducerede to hjemmecomputere i 1983, V-10 og V-20. 

Begge var baseret på MSX-standarden i sin mest basale form. “Topmodellen” V-20 var i stand til at modtage fotodata fra Canons T90-kamera, hvis man udvidede den med Data Memory Back T90-modulet. 

En kort overgang markedsførte Canon desuden AS100 PC, der kunne fås med farve eller sort/hvid-skærm samt Intel 8088-processor, MS-DOS og 8 MB harddisk.

Canon lavede en overgang computere
Canon V-20.

Canon V-20. Canon gjorde kort karriere som computerproducent med et par meget basale maskiner, baseret på tidens hotte MSX-standard.

© Shutterstock

Canon fact 5: De opfandt billedstabilisering

Det var Canon, der var først på markedet med billedstabilisering i deres kameraer - eller rettere i deres objektiver. 

Canon anbragte deres i objektivet, da brugeren af et DSLR-kamera derved slipper for rystelser, både når motivet ses i søgeren og når det lander på hukommelseskortet via sensoren. 

Canon stabilization

Canon opfandt billedstabilisering og har indtil for nylig dedikeret sig til objektivbaseret stabilisering.  

© Shutterstock

I mange nyere kamera uden spejl sidder stabiliseringen i sensoren. Her vises søgermotivet gennem sensoren, og derfor er det ikke så afgørende om stabiliseringen sidder i objektiv eller søger. 

Nyere Canon-kameraer har introduceret indbygget stabilisering (IBIS), som forstærkes yderligere, hvis man bruger et kompatibelt objektiv med stabilisering. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...