Garmin VIRB 360

Et 360 graders kamera giver dig helt unikke og actionfyldte optagelser.

© Garmin

Sådan får du de bedste optagelser i 360 grader

Med et 360-graders-kamera har du helt unikke muligheder, når du optager video eller tager billeder. Ingen anden kameratype kan nemlig forevige en så stor billedvinkel i en enkel optagelse.

14. november 2017 af Poul Siersbæk

Når du filmer eller fotograferer med et 360-graders-kamera, er det en helt ny verden, du bevæger dig ind i. 

Nu kan du ikke kun kigge lige frem. Du kan også selv bevæge dig rundt i billedet og bestemme, om du ville se frem, tilbage, til siden eller op og ned – og du kan skifte synsvinklen, når du har lyst, eller spole tilbage og se de samme sekunders optagelse igen i en anden retning. 

> Læs alt om actionkameraer her

Forskellige 360 grader teknologier

Du kan opleve optagelserne på flere forskellige måder, alt efter hvilken teknologi der er til rådighed. 

Du kan fx se optagelserne gennem et sæt VR-briller, eller du kan se dem på din smartphone og i mange tilfælde orientere dig i billedet ved at dreje dig rundt om dig selv med telefonen foran dig – og så kan du navigere med fingre eller mus, hvis du uploader optagelserne til fx YouTube eller Facebook.

Der er også forskel på, hvordan de enkelte kameraer er konstrueret. Der er nemlig nogle modeller, som kun bruger et enkelt objektiv, mens ganske mange kameraer efterhånden bruger to objektiver. 

Ved at bruge to objektiver fordobles synsvinklen. Så du både kan se hele vejen rundt og op og ned.

Optag på 360 grader kamera med din smartphone

Placeringen af kameraet er vigtig, da du helst ikke selv skal komme med i billedet. 

Kameraet skal helst ikke stå mere end en halv meter fra hovedmotivet. Det giver det bedste skarphedsindtryk og de mest interessante billeder, medmindre du optager interiør eller fx en flot aftenhimmel.

Kameraerne kan udløses ved et tryk på en knap, men det bedste er at udløse kameraet fra din smartphone via en app, da du har fuld kontrol med optagelsen her.

> Lige nu kan du få 3 lækre objektiver til din mobiltelefon og to numre af Digital FOTO for 49 kroner - du sparer 517 kroner.

360 grader er perfekt til deling

Billedkvaliteten i et 360 graders kamera er generelt langtfra imponerende i forhold til andre kameratyper. Til gengæld er optagelserne unikke. De giver dig nogle muligheder, som du ellers måtte undvære, og så er optagelserne sjove at dele, da beskueren får en fornemmelse af at være til stede. 

Nogle videoer ligger i et format, som kan uploades med det samme, mens det hos andre kræver en tur i producentens egen software. 

Det kan være lidt besværligt. Ofte er det nemmest at dele optagelserne direkte fra fx din smartphone.

Mere om 360 grader kameraer

I Gearguiden kan du finde vores anmeldelser af nogle af markedets bedste 360-graders-kameraer. 

Du kan også læse Digital FOTO bladnr 16/2017, hvor vi har lavet en samlet test af seks forskellige 360 graders kameraer.

Tegn abonnement på Digital FOTO her, og så kan du med det samme læse hele bladet på din smartphone eller tablet med Wype-appen, hvor du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...