Kvinde med iPhone

Du kan gemme billeder fra din iPhone i iCloud, så du har en backup i skyen.

© Shutterstock.com

Sådan frigør du plads i iCloud

Med iCloud har du backup og nem adgang til filer fra iPhone, iPad og computer, men pladsen i skyen kan nemt blive fyldt. Se, hvordan du frigør plads, så du undgår at løbe tør.

Tjenesten iCloud giver nem backup af fotos og andre filer fra Apples enheder i skyen, så du har adgang til dem fra andre enheder. Pladsen i skyen er dog begrænset, og rammer du loftet, får du advarsler om, at du er ved at løbe tør for plads.

Her får du seks tips til at frigøre plads i iCloud, så du ikke behøver at opgradere til en dyrere løsning. Vi tager udgangspunkt i en iPhone, men mange af indstillingerne kan du også foretage på iPad eller Mac-computer.

I artiklen her kan du læse, hvad iCloud er, og så får du de seks tips til at frigøre plads i iCloud:

Hvad er iCloud?

Tip 1: Slet dine dubletter

Tip 2: Ryd op i fotos og videoer

Tip 3: Tøm papirkurven

Tip 4: Ryd op i beskeder

Tip 5: Slet gamle sikkerhedskopier

Tip 6: Gennemgå pladskrævende apps

Hvad er iCloud?

iCloud er Apples tjeneste i skyen til lagring af billeder, videoer og andre filer. Det er altså en harddisk på nettet, som du har adgang til fra flere enheder, fx både telefon, computer og tablet.

 iPhones kan automatisk gemme alle de billeder, du tager med telefonen, i skyen, så de er sikkerhedskopieret, og du kan også lave sikkerhedskopi af indstillinger, beskeder og andre filer fra telefonen.

Hænder holder en iPhone

iCloud fungerer også som en harddisk i skyen, hvor du kan gemme almindelige dokumenter i fx pdf-format.

© Shutterstock.com

Med en Apple-enhed, fx en iPad eller iPhone, får du fem gigabytes plads i iCloud. De kan dog hurtigt blive fyldt med billeder, videoer og lignende, så du kan opgradere til iCloud+ med 50 gigabytes for syv kroner om måneden, 200 gigabytes til 25 kroner om måneden eller to terabytes for 69 kroner om måneden.

Tip 1: Slet dine dubletter

Telefonen er typisk indstillet til at gemme alle billeder i iCloud, så det er værd at rydde op her, hvis pladsen i skyen er trang. I de nyeste udgaver af appen Fotos kan du nemt finde dubletter af fotos og slette kopierne. Vælg fanen Album, og rul ned. Har du dubletter, optræder de som sit eget punkt under Andet nederst. Her kan du slette dubletterne ved at trykke på Kombiner.

>Læs også: Sådan tager du den bedste selfie

Tip 2: Ryd op i fotos og videoer

Billeder og videooptagelser fylder rigtig meget, så det er en god idé at gennemgå appen Fotos for billeder og videoer, som du alligevel aldrig vil se igen. Slet de optagelser, du ikke har brug for, ved at åbne billedet og trykke på papirkurven.

Fotoapp på iPhone
© Shutterstock.com

Tip 3: Tøm papirkurven

Når du sletter billeder i appen Fotos, bliver de lagt i papirkurven, hvor de først bliver endeligt slettet efter 30 dage. Du kan dog slette dem med det samme ved at vælge papirkurven, trykke på Vælg og vælge Slet alle.

>Se også: Hent vores e-bog til bedre fotos med mobilen

Tip 4: Ryd op i beskeder

iMessage- og sms-beskeder gemmes normalt også i iCloud, men de kan optage en hel del plads, specielt når de indeholder billeder, videoer og emojis. Du kan slette fx fotos og videoer, du ikke skal bruge, i gamle beskeder ved at gennemgå de enkelte beskedtråde i appen Beskeder.

Tryk og hold nede på fx et foto, du vil slette i en besked, vælg Mere..., hvorefter du kan markere filer, du vil slette. Tryk på papirkurven for at slette dem.

Tip 5: Slet gamle sikkerhedskopier

Har du tidligere haft andre Apple-enheder, som du ikke bruger mere, kan det være, at der stadig ligger sikkerhedskopier af dem i iCloud. Åbn Indstillinger, og tryk på det øverste punkt med dit navn på. Tryk derefter på iCloud, og vælg iCloud-sikkerhedskopi. 

>Læs også: 8 apps du skal have på din smartphone

Nederst kan du se, hvilke enheder der er sikkerhedskopieret. Er der gamle enheder, som du ikke længere bruger, iblandt, kan du trykke på dem og slette sikkerhedskopien.

Tip 6: Gennemgå pladskrævende apps

Du kan se, hvilke apps der bruger plads i iCloud, ved at vælge Indstillinger og trykke på dit navn øverst. Vælg iCloud og Administrer kontolagringsplads. Nu vises en liste, hvor de apps, der optager mest plads i iCloud, ligger øverst.

>Læs også: Hvilket Gopro-kamera skal jeg vælge?

Du kan trykke på en app, hvorefter du typisk kan se, hvilke filer appen har gemt i iCloud. Nu kan du swipe til venstre for at slette en fil. Husk dog, at den ikke bare vil forsvinde fra iCloud, men også fra selve appen, så du ikke længere har adgang til den.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...