Pinhole-kamera-er-noget-du-selv-kan-lave
© Shutterstock.

Sådan laver du et pinhole-kamera

Med almindelige husholdningsgenstande og lidt fotopapir kan du lave dit helt eget primitive kamera

26. maj 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

Et moderne kamera er et studie i højteknologi, men i sin mest basale form er et kamera faktisk blot en mørk kasse, der lukker en lille smule lys ind; noget du ret hurtigt selv kan lave. 

At lave sit eget hulkamera kan være et sjovt lille projekt og samtidig ganske lærerigt, hvis man vil forstå, hvordan et kamera helt grundlæggende fungerer.

Det skal du bruge for at lave et hulkamera:

Lystæt æske (eventuelt en skotøjsæske).
Sort papir
Sort tusch
Sort tape
Aluminiumsdåse
Nål
Lim
Saks
Lineal
Skarp kniv
Fotopapir
Rød safelight
Fremkaldervæske
Fikservæske

1. Mørklæg kassen

Ordet “kamera” betyder mørkt rum. Når du bygger et pinhole-kamera forstår du hvorfor. Et hulkamera er det reneste udtryk for denne grundidé.

Det bærende er således en helt mørk og lystæt kasse. En skotøjsæske er passende til formålet, da der er plads til at man kan placere et fotopapir i den.

For at gøre æsken helt mørk limer du det sorte papir på indersiden af den, i bunden, på siderne og i låget. Brug linealen til at måle dimensionerne, så papiret dækker optimalt. Mal efter med en sort tusch eksempelvis i hjørner og andre steder, der ikke er dækket.

Brug den sorte tape til at dække alle æskens ydre kanter. Elektrikertape kan være en glimrende løsning, da lys har svært ved at slippe igennem denne ret robuste type.

2. Prik en blændeåbning

Tegn et X i midten af den ene side af æsken, hvor nålehullet skal være. Tag dernæst aluminumsdåsen, eventuelt en sodavandsdåse, og skær et stykke af den på cirka 3 x 3 cm. Brug tuschen til at tegne en markering på cirka 1,5 x 1,5 cm omkring midten af X’et i din kasse.

Nu bruger du kniven til at skære det markerede stykke ud af æsken. Pas på ikke at skære i papiret inde i æsken. Det kan forårsage lyslækager, der vil skade dit foto.

Tag dernæst nålen og prik hul i aluminumstykket. Undlad at trykke den hele vejen igennem, da det vil give for stort et hul.

Tape aluminiumstykket fast, så det dækker hullet du har klippet i æsken. Nu har du skabt kameraets blænde. 

3. Så er det lukke(r)tid

Nu er det tid til lukkeren. Den kan du lave helt simpelt med et stykke tape du klistrer foran nålehullet. 

Et hulkamera kan tage mange former.
Sådan kan et pinhole-kamera også se ud.© Shutterstock.


4. Sådan bruger du pinhole-kameraet

I et mørkekammer klipper du fotopapiret til, så det passer i æsken, på den modsatte side af nålehullet. Tape det fast, så papiret sidder overfor hullet og luk derefter æsken til, så intet lys slipper ind i den. Husk også at dække nålehullet med tapen.

Placer æsken, så nålehullet peger direkte mod det motiv du ønsker at forevige. Dernæst trækker du tapen bort fra nålehullet. Pas på ikke at skabe rystelser i æsken, når du gør det.

Størrelsen af hullet og mængden af lys afgør lukkertiden (præcis som på et moderne digitalt kamera!). Udenfor, på en lys dag, vil den typisk være omkring 30 sekunder, mens den kan være flere minutter, når du fotograferer indendørs.

Når du mener den ideelle lukkertid er nået, trækker du tapen for nålehullet igen. Gå dernæst tilbage i mørkekammeret og tag fotopapiret ud.

Et pinhole-kamera filmer motivet på denne måde.
Sådan optages dit billede af hulkameraet.© Shutterstock.

5. Fremkald dit foto

Her begynder det at blive lidt mere fototeknisk. Hvis du har arbejdet med gammeldags analog-foto kender du processen ellers så hæng godt på …

Hold for alt i verden dit fotopapir væk fra lys indtil det er fremkaldt. Dit mørkekammer skal være helt mørkt. Brug et rødt safelight til at se hvad du laver. De koster ikke alverden.

Tag fotopapiret ud af pinhole-kameraet. Læg papiret i en bakke med fremkaldervæske og lad det blive liggende i to minutter.

Brug derefter en køkkentang til at tage papiret op og placerer det i en anden bakke med fikservæske. Her skal det ligge i 30 sekunder. Så kan du tage det op og skylle det med almindeligt vand.

Se et væld af billeder med og af pinhole-kameraer på Instagram.

Når du skyder med hulkamera er det fremkaldeprocessen der er den største tekniske udfordring.
Fremkaldeprocessen er den mest teknisk krævende del af det at skyde med pinhole-kamera.© Shutterstock

Så langt så godt. Nu har du, hvad der svarer til et godt gammeldags negativ. Du kan nu vælge at fortsætte ad den primitive analoge vej og fremkalde negativet selv eller sende det til en fotobutik. 

En langt nemmere metode er at scanne billedet, enten med en fotoscanner eller ganske simpelt ved at tage et billede af det med din mobiltelefon. Så kan du “fremkalde” det i Photoshop. Åbn billedet, vælg Adjustments og dernæst Invert. Så vil dit negativ ligne et almindeligt sort/hvid billede.

Billedkvaliteten vil langt fra være optimal, men et foto fra et pinhole-kamera har en vis charme og som en bonus får du tilfredsstillelsen ved at have taget et billede med et kamera, som du helt selv har skabt.   

Et hulkamera kan give ganske klare billeder, hvis motivet er uden de store bevægelser.
Et billede fra et pinhole-kamera er ikke teknisk perfekt, men har en vis charme.© Shutterstock.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...