Billeder fra test af Fujifilm GFX 50S
© Klaus Nygaard

7 grunde til, at vi er vilde med Fujifilm GFX 50S

Vi har haft lejlighed til at lave vores første test af det helt specielle Fujifilm GFX 50S. Her kommer vores konklusioner, mens vi venter på, at kameraet for alvor har været igennem vores testcenter.

24. januar 2017

1. Billedkvaliteten

Den enorme sensor i mellemformat er 1,7x større end en full frame-sensor og ca. fire gange større end APS-C.

Vores vurdering: Vi fik vilde detaljer og fremragende farvenuancer ud af den store sensor. Fujifilm hævder selv, at det er verdens bedste billedkvalitet. Vi er tilbøjelige til at give dem ret, men venter med den endelige dom, til kameraet har været grundigt testet på redaktionen.

2. Brugervenligheden

Vi havde forventet, at et kamera af denne type ville stille større krav til brugeren. Professionelle kameraer fra Hasselblad og Phase One er ikke for hvem som helst.

Vores vurdering: Alle entusiaster kan uden problemer udnytte GFX. Er man oven i købet vant til Fujifilms modeller, vil alt virke velkendt fra første minut. Selv menusystemet ligner sig selv, og knapperne på kameraet er logiske og velplacerede.

Display på Fujifilm GFX 50S

3. Touch-skærmen

Den store skærm på 3,2 tommer med en opløsning på 2.360.000 punkter kan styres med fingrene og kan vinkles i flere retninger. Bemærk i øvrigt den lækre skærm oven på kameraet, der også viser info, når 50S er slukket.

Vores vurdering: Det er en stor fornøjelse at zoome ind på sine optagelser med et hurtigt dobbelttryk på skærmen, der i øvrigt er blandt markedets bedste.

4. Opløsningen

51,4 mio. pixels er der til rådighed i det nye kamera. Det betyder, at du kan lave enorme print og beskære dine billeder heftigt og stadig beholde en pæn opløsning.

Vores vurdering: Den høje opløsning giver så detaljerede billeder, at vi næsten ikke troede vores egne øjne. Bemærk de små skilte under malerierne på billedet af de to dansere. Her kan man i 100 procent snildt læse teksterne.

Detalje
© Klaus Nygaard
Testbilleder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard

5. Objektiverne

Fujifilm er kendte for deres skarpe objektiver og har en lang historie med deres japanske optikproduktion. Der er lanceret tre glas sammen med GFX 50S.

Vores vurdering: Vi har prøvet alle tre objektiver, og de er alle meget imponerende. Ikke mindst GF 120mm F4.0 Macro tegner så skarpt, at hver en lille øjenvippe står tindrende skarp.

6. Størrelsen

Med en vægt på 825 gram og mål på 15 x 9 x 9 cm er kameraet meget kompakt i sin klasse.

Vores vurdering: Nyheden er på størrelse med et spejlrefleks med full frame, og man kan sagtens bruge 50S håndholdt. Der er altså ikke tale om et kamera, der udelukkende sigter mod studiebrug. Vi glæder os til at have det med i marken til fx et bryllup. Og kommer der en byge, kan 50S også klare det.

Test af GFX 50S
© Klaus Nygaard

7. Søgeren

Opløsningen i den elektroniske søger er på intet mindre end 3.690.000 punkter og viser 100 procent af det billede, man tager. Med en særlig adapter kan man i øvrigt vinkle søgeren i flere forskellige retninger. Bl.a. lodret op.

Vores vurdering: Søgeren er stor, god og tydelig og viser al relevant information om optagelsen med Fujifilms velkendte typografi.

Den vejledende pris lander på 55.999 kroner, så der er tale om et kamera til den dedikerede entusiast eller den professionelle. Om kameraet er pengene værd, kan du læse i et kommende nummer af Digital FOTO, når vi tester GFX 50S grundigt. Og så kan vi jo håbe, at mellemformatet vinder indpas i billigere kameraer fremover.

NB: Kameraet var en foreløbig produktionsmodel. Den endelige model kan have mindre afvigelser.

Testbilleder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard
Testbilleder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...