Fujifilm X-H2

Vi havde gode muligheder for at prøve Fujifilms nyeste systemkamera ved lanceringen i New York

© Digital FOTO

Første indtryk med Fujifilm X-H2

En lille uge i New York i forbindelse med lanceringen af Fujifilm X-H2 har givet os nogle håndgribelige oplevelser med kameraet, der har en sensationel høj opløsning i sin klasse.

I et sensommervarmt New York havde vi den store fornøjelse at være med til præsentationen af Fujifilms seneste systemkamera i X-serien – og oplevelsen blev kun bedre, da vi med det samme fik mulighed for at skyde løs med X-H2 i alle de dage, vi var der.

Kameraet, der er en af to topmodeller i X-serien, har en sensationel høj opløsning på 39,8 mio. pixels, hvilket er rekord for en APS-C-sensor. Fujifilm har her taget udgangspunktet i den ældre X-Trans-sensor fra fx X-T3 og X-T4, der oprindeligt havde en opløsning på 26,0 mio. pixels og konstrueret en spritny sensor med langt flere pixels.

Den nye sensor har blandt andet betydet, at laveste ISO ikke længere er 160, men 125. I det solfyldte New York kunne vi klare os med basisindstillingen på ISO 125 i de fleste sammenhænge.

>Læs også: Nyt systemkamera fra Fujifilm udfordrer full-frame

Ground Zero var første sted vi besøgte med Fujifilm X:H2

Ved Ground Zero skød vi blandt andet med det nye zoomobjektiv FUJINON XF18-120mmF4 R LM PZ WR med motorzoom.

© Digital FOTO

Udfordrer full-frame

Fujifilm X-H2 har præcis samme udformning som søsterkameraet X-H2S, og selvom kameraet er stort for et APS-C-kamera, ligger det godt i hænderne. Både størrelse og greb minder faktisk en del om Sonys A7- og A9-modeller, der har større full-frame-sensorer.

Det er også den type kameraer, X-H2 ifølge Fujifilm skal konkurrere med, når det gælder fine detaljer ved portrætter, landskaber og arkitektur. Godt nok kan X-H2 tage 15 billeder i sekundet, hvilket er udmærket i sin klasse, men der er langt op til de 40 billeder i sekundet X-H2S med sin stablede sensor kan præstere. Et actionkamera er X-H2 altså ikke.

>Læs også: Så god er Fujifilm X-H2S

Freedom Tower

Fujifilm FUJINON XF 16-55mm F2.8 R LM WR var et godt følgeskab til arkitekturbilleder ved Freedom Tower og Ground Zero.

© Digital FOTO

Præcis og intelligent autofokus

Fujifilm X-H2 har samme nye processor og avancerede autofokus, som højhastighedskameraet X-H2S. Vi oplevede den intelligente motivgenkendelse med hurtig og præcis øjegenkendelse, som meget mere stabil, end vi har været vant til med de ældre X-modeller. 

Det så vi blandt andet, da vi skød portrætter, hvor vi i øvrigt fik mulighed for at skyde med det spritnye og meget skarpttegnende FUJINON XF 56mm F1.2 R WR.

Autofokus og skarphed er vigtige parametre, hvis man vil konkurrere med fx Canon og Sony, der længe har præsteret bedre end Fujifilm, når det gælder autofokus.

Portræt

Kameraets autofokus med øjegenkendelse var hurtig og præcis – og i en anden liga end tidligere Fujifilm-kameraer.

© Digital FOTO

Manhattan set fra luften

I løbet af opholdet fik vi mulighed for at flyve i helikopter over Manhattan. Det gav os især mulighed for at fornemme to ting. Det gælder kameraets opdaterede billedstabilisering, som nu kompenserer for syv eksponeringstrin. Her oplevede vi meget fin stabilitet, trods rystelser og udsving i helikopteren.

Den anden spændende ting var kameraets evne til at optage video, for X-H2 kan som det første APS-C-kamera også skyde 8K-video. Det gav os nogle meget detaljerede optagelser af byens skyline.

>Læs også: 5 tips til bedre landskabsbilleder

Manhatten set fra helikopter

Vi havde også medbragt et Insta360-kamera under helikopterturen med Fujifilm X-H2, der gav os nogle sjove vinkler.

© Digital FOTO
Statue of Liberty

Rundflyvningen gav os mulighed for at skyde Frihedsgudinden og Manhattan med Fujifilm X-H2. Her brugte vi objektivet XF 16-55mm F2.8 R LM WR.

© Digital FOTO

Det samlede indtryk

Vores umiddelbare indtryk af X-H2 er godt. Kameraet virker meget gennemtænkt, selvom nogle Fujifilm-brugere måske ærgrer sig over, at kameraerne har et klassisk programhjul, som andre producenter også bruger, i stedet for de klassiske indstillingshjul, der findes på X-Pro- og X-T-modellerne.

Vi spurgte Fujifilm om grunden til denne ændring, og fik svaret, at X-H2 og X-H2S er hybridkameraer. Altså kameraer med lige stor vægt på både foto og video. I den sammenhæng giver det faktisk fin mening.

Kameraets søger har en opløsning på hele 5,76 mio. punkter, og den virker dejlig lys og klar helt uden flimren.

Vi er nu i fuld gang med at gennemgå alt billedmaterialet fra turen og er snart klar med en grundig anmeldelse af kameraet i Fordelszonen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...