Canon HF10

Canon HF10

Når man først har oplevet HD-tv, er det ikke sjovt at vende tilbage til de gamle, kornede tvbilleder. HF10 er Canons bud på, hvordan man løfter hjemmevideoen op på det nye niveau med optagelser i den ekstreme Full HD-opløsning.

21. november 2008

Her er Canons bud på et videokamera, der gør avanceret HD-video nem at bruge. Det kan optage i en opløsning på 1920 x 1080 pixels ved et progressivt signal, hvilket svarer til Full HD. Det giver detaljerede billeder.

Optagelserne gemmes på SD-kort eller i den indbyggede hukommelse på 16 GB, der rummer to timer. HF10 kan desuden omstilles til at tage fotos på 3,1 mio. pixels.

Kameraet er nemt at gå til. På højre side vælges, om man vil indspille eller afspille, og om det skal være foto eller video. De har hver sin udløserknap. Kameraet har desværre ingen søger, men under lcd-skærmen sidder knapper til de vigtigste kamerafunktioner, så man kan holde kameraet i to hænder og dermed få næsten lige så rolige billeder, som hvis man benyttede en elektronisk søger.

Da zoomen på objektivet er begrænset til 12x og forsynet med optisk billedstabilisering, fik vi ganske rolige optagelser uden de store rystelser. Indstillingsmulighederne er begrænsede på en kameratype som denne, men der er, hvad der skal være, som fx modlyskompensation og manuel hvidbalance.

Kameraet har indbygget blitz til fotos samt en videolampe, der rækker et par meter frem og også fungerer fint til opblødning af skygger.

Lyden optages i stereo, og man kan både tilslutte en løs mikrofon og hovedtelefoner, hvilket er usædvanligt i denne klasse.

En detalje, man også kommer til at sætte pris på, er det automatiske objektivdæksel. Opladning af batteriet foregår ved at slutte et kabel til kameraet, hvilket har den fordel, at laderen fylder minimalt i feriebagagen.

Flot skarphed

HD stiller ekstra krav til billedkvaliteten, men såvel eksponering som autofokus er god og præcis, og den optiske billedstabilisering er en fin hjælp. Skarpheden er forrygende, og billedchippen, der er af cmos-typen, er dejligt kornfri selv i svagt lys.

Lydkvaliteten er også fin. Stemmer både foran og bag kameraet går godt igennem, og vindstøj i mikrofonen er under kontrol.

Kameraer som HF10, der optager på flash-hukommelse, er lidt mindre og lettere end andre. Men det bliver også dyrere, når man bruger flash-hukommelse frem for fx harddisk, der indeholder bevægelige dele.

HF10 leveres med programmet Pixela ImageMixer til beskeden redigering, men kan desuden bruges med software, der understøtter AVCHD, som fx Pinnacle Studio 11.

Konklusion

Et lækkert lille kamera, der er nemt at gå til, og som vil opfylde alle almindelige krav til hjemmevideo. Både billede og lydkvalitet bliver imponerende flot, når det kommer op på en stor tv-skærm.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...