Capture One Pro på en computerskærm
© Shutterstock

6 grunde til at bruge Capture One til billedredigering

Mange professionelle fotografer foretrækker Capture One til billedredigering og raw-konvertering. Her kan du se, hvorfor du også bør se nærmere på det danske program.

13. december 2019 af Kristoffer Engbo

Capture One er et billedredigeringsprogram til både Mac- og Windows-computere, som også kan arbejde med raw-filer. 

Programmet er bygget til at klare hele fotografens workflow fra optagelse til eksport af billeder.

Capture One er altså et alternativ til fx Lightroom, og mange professionelle fotografer foretrækker faktisk Capture One til mange opgaver. Det er blandt andet kendt for en fleksibel brugerflade og omfattende justeringsmuligheder.

Det er danske Phase One, der også laver professionelle kameraer, som står bag Capture One. Det understøtter raw-filer fra mere end 500 kameraer, så det kan bruges med langt de fleste system- og spejlreflekskameraer.

Nyeste udgave er Capture One Pro 20, og herunder kan du se nogle af de vigtigste grunde til, at mange professionelle vælger Capture One

> Læs også: Her er de bedste gratis programmer til billedbehandling

1. Du kan skræddersy brugerfladen i Capture One

Brugerfladen i Capture One kan tilpasses meget præcist. Du kan selv vælge, hvilke paletter som er synlige. Du kan altså skjule funktioner, du alligevel aldrig bruger, ligesom du kan vælge, hvor i brugerfladen de forskellige funktioner skal optræde.

På en lang liste kan du vælge, hvilke paletter du vil se i Capture One Pro.

Du kan endda lave dine helt egne paneler, hvor du selv vælger, hvilke skydeknapper og justeringsmuligheder du har fremme på skærmen.

2. Capture One kan selv justere

Capture One har en Auto-funktion, der giver et godt bud på justering af fx lys, kontrast og hvidbalance. Det kan klares med et klik på tryllestaven øverst i programmet. 

I flere af programmets paletter er der også en Auto-funktion, så du fx kan nøjes med at få programmets automatiske bud på eksponering.

> Læs mere: Få stor rabat på særudgave af Capture One Pro 20

3. Farverne kan justeres meget præcist

Mange er glade for de farver, raw-billederne får med standardindstillingerne i Capture One – blandt andet i portrætter, men der er også meget omfattende muligheder for at finjustere.

Du kan meget præcist justere de enkelte farver i et billede uden at påvirke andre nuancer, og der er en særlig funktion til at forbedre hudtoner med i Capture One. 

Paletten Color Editor i Capture One.

Med værktøjet Color Editor i Capture One kan du blandt andet justere, hvor kraftig en enkelt farvenuance i billedet skal være – også i udvalgte dele af billedet.

4. Du kan lave helt præcise lokale justeringer

En af de store fordele i forhold til fx Lightroom er, at du kan lave masker, så justeringer kun påvirker dele af billedet, og så kan du lave justeringerne og maskerne i lag, så du nemt kan fjerne eller dæmpe bestemte justeringer, efter at de er lavet.

Maskerne males på med en pensel, så justeringerne kun slår igennem i de områder, du maler i.

> Læs også: 5 klassiske fotoredigeringsfejl, de fleste begår

5. Du kan tage billeder med Capture One

I studiet kan computeren kobles direkte til en række kameramodeller, og så kan du tage billeder direkte fra Capture One. 

Billederne overføres til computeren med det samme, så du kan tjekke kvaliteten på en stor skærm.

> Læs også: Sådan overfører du bedst dine billeder til computeren. 

6. Du kan tilføje professionelle forindstillinger

Ved hjælp af såkaldte Styles får du forindstillinger, der med få klik giver billederne særlige effekter. 

Det er altså færdige justeringer af fx kontrast, farver med mere, så du nemt kan prøve forskellige justeringer af og kan sikre et særligt udtryk i fx en billedserie.

Eksempel på Style i Capture One Pro.

Styles er færdige justeringer, du kan føje til billederne. Her er der brugt en stilart fra pakken Latitude | Infinite Peaks.

© Bryan Minear

På Capture Ones hjemmeside kan du købe pakker med Styles, kaldet Style Packs, der indeholder forskellige effekter.

Få rabat på særudgave af Capture One Pro 20

Som abonnent på Digital FOTO kan du købe en særudgave af Capture One, hvor du får syv Style Packs med i alt 81 Styles med i prisen for programmet alene.

Køber du de syv Style Packs hver for sig, koster de mere end 3000 kroner, men som abonnent på Digital FOTO får du dem altså med gratis, når du køber Capture One Pro 20 via Fordelszonen.

Klik her for købe Digital FOTOs specialudgave af Capture One Pro 20.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...