Hvad er Gimp?
Gimp© GIMP

Hvad er GIMP?

GIMP er et gratis program til fotoredigering og billedbehandling med mange avancerede funktioner. Men kan det erstatte dyre alternativer som Photoshop?

21. april 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

GIMP er et gratis billedbehandlingsprogram, som giver dig mulighed for at blødgøre støj, lave collager og plakater, foretage farvekorrektion eller bruge børster og gradueringer. 

Programmet giver dig avancerede værktøjer til foto- og billedbehandling. Det virker på både PC, Mac og Linux og er helt gratis at bruge.

GIMP kan i mange tilfælde udgøre et fint alternativ til de enormt veludviklede men også ret dyre programmer fra Adobe, når du ønsker at gå i dybden med fotoredigering og billedbehandling.

På visse punkter adskiller GIMP sig dog fra andre billedbehandlingsprogrammer. Her forklarer vi, hvad der er værd at vide om programmets funktionalitet og betjening.

Hvem står bag GIMP?

GIMP blev udviklet af Spencer Kimball og Peter Mattis i forbindelse med et studieforløb på Berkeley-universitetet i Californien. Navnet var oprindeligt Image Manipulation Program, men blev udvidet til General Image Manipulation Program, så forkortelsen sender en reference til “the gimp” fra filmen Pulp Fiction. Senere, da GIMP blev en del af GNU, en gratis samling af software til Linux, blev navnet ændret til GNU Image Manipulation Program.

GIMP blev udgivet offentligt i 1996 og fik hurtigt et trofast følge af udviklere, der bidrog til at forbedre programmet og tilføre ny funktionalitet. I sin nuværende form er GIMP således et program med mange ophavsmænd, der tilsammen udgør “GIMP Development Team”.

Hvordan virker GIMP?

GIMP har et væld af funktioner og kan bruges til mange typer fotoredigering og billedbehandling. Det fungerer endda også som et simpelt tegne- og animationsprogram.

Betjeningen er lidt anderledes end de populære redigeringsprogrammer fra Adobe. Nogle finder det mindre brugervenligt, men det er først og fremmest et spørgsmål om tilvænning.

Du kan redigere billeder på professionelt niveau med GIMP.
GIMP har alle de værktøjer med forventer af et seriøst billedbehandlingsprogram.

Hvordan kommer jeg i gang med GIMP?

Du kommer i gang ved at åbne et billede fra din harddisk. Så kan du foretage klassisk fotoredigering med justering af farver, kontrast, højlys m.m. eller du kan arbejde med lag, retouchering eller andre former for kreativ billedbehandling. 

Det er desuden muligt at redigere eller konvertere større mængder fotos på én gang.

Funktionaliteten kan udvides efter behov med et stort udvalg af plugins, der inkluderer alt fra filtre til avanceret filafkodning. Da der er tale om et open-source-program er det også muligt at udvide programmet ved at tilføje scripts i programmets åbne kildekode.

GIMP kan også bruges til tegning og animation.
Du kan tegne og illustrere i GIMP.

Kan man redigere raw-filer i GIMP?

Man kan ikke redigere raw-filer direkte i GIMP. For at programmet kan arbejde med denne type filer, skal de konverteres forinden. Det kan ske i et raw-konverteringsprogram. Ofte vil producenten af dit kamera tilbyde et gratis raw-konverteringsprogram, der passer til den filtype, kameraet gemmer billederne i.

Alternativt kan du bruge det gratis program UFRAW. Det kan bruges som et selvstændigt program eller integreres i GIMP som et plugin, der åbner raw-filerne i et pop-up-vindue direkte i programmet. Hent UFRAW her.

Hvis du vil arbejde med raw-filer i GIMP, kan du bruge konverteringsprogrammet UFRAW.
Med UFRAW kan du konvertere dine raw-filer inden du åbner dem i GIMP.

Er GIMP lige så godt som Photoshop?

GIMP har visse begrænsninger sammenlignet med Photoshop. Det understøtter ikke et ligeså stort udvalg af filformater og farvesystemer. CMYK understøttes eksempelvis ikke, så til print-opgaver er programmet ikke ideelt.

Der findes desuden færre plugins til GIMP end til Photoshop, og GIMP arbejder ikke lige så smidigt, hvis du redigerer store billeder med mange lag.

Til gengæld er der flere muligheder for at skræddersy GIMP, så brugerfladen passer præcis til dine præferencer.

Hvordan får jeg GIMP?

GIMP er helt gratis - og ikke blot for en begrænset periode eller med reklamer. Programmet er dit for tid og evighed. Du henter GIMP her.

GIMP kan bruges på alle de store computer-platforme, Windows, Mac og Linux. En mobilversion, der hedder XGimp kan hentes til iPhone og Android-mobiler.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...