Ivan Kutanin er administrerende direktør for Skylum, der står bag billedredigeringsprogrammet Luminar.

Interview med Skylums direktør: Fra apps til førende inden for foto

I løbet af godt ti år er Skylum blevet en af de førende producenter af billedbehandlingsprogrammer. Vi har talt med deres administrerende direktør om, hvordan de har fået succes med blandt andet Luminar, hvad vi kan vente os fremover, og hvordan det er at være et ukrainsk firma midt i en krig.

13. januar 2023 af Kristoffer Engbo

Deres software har flere gange vundet priser for at være blandt årets bedste fotoprogrammer og for godt design, og Skylum er blevet anerkendt for deres brugervenlige program Luminar.

I Fordelszonen har vi ad flere omgange i samarbejde med Skylum tilbudt fulde versioner af deres programmer, og hver gang har det været ekstremt populært blandt læserne.

Vi har talt med Skylums administrerende direktør, Ivan Kutanin for blandt andet at få hans bud på, hvad der har givet dem succes, og for at høre, hvor han ser billedredigering bevæge sig hen i de kommende år.

Ivan Kutanin

Ivan Kutanin har arbejdet for Skylum siden 2017 og blev administrerende direktør i 2021.

Satsede fuldt ud på fotoprogrammer

Skylum startede i 2009 under navnet Macphun Software og lavede især apps i alle mulige forskellige genrer til telefoner. I 2011 lavede de deres første fotoprogram til computeren, FX Photo Studio Pro, og efterhånden koncentrerede de sig om udelukkende at lave fotosoftware.

Dengang var der allerede mange etablerede programmer på markedet, blandt andre Photoshop, Paint Shop Pro og DxO Optics Pro. Alligevel lykkedes det Skylum at få succes med deres fotoprogrammer, og det skyldes ifølge Ivan Kutanin, at de så en mulighed i at lave programmer, der ikke var så komplekse som mange andre programmer på det tidspunkt.

“Vi lavede nem software, og det var kreativ software. På den måde fandt vi vores succes. Markedet skifter, og det er godt for os, for vi udfordrer altid os selv til at gøre nye ting. Det var også derfor, vi for omkring seks år siden begyndte at bruge kunstig intelligens. Vi så på, hvordan teknologien kunne blive bedre. Siden vi begyndte at lave fotosoftware, har vores kerne været udviklingsafdelingen, der skaber nye ting. Vi forstod, at den var en af grundene til succes,” siger han.

>Læs også: Her er de bedste apps til smartphone-fotografen

Ifølge Ivan Kutanin udgør udviklingsafdelingen omkring halvdelen af de cirka 140 ansatte.

Udvidelser i Skylum Luminar Neo

I Skylum Luminar Neo kan man tilkøbe forskellige udvidelser til specialformål, fx til HDR-billeder eller fokus-stacking.

Kunstig intelligens er som et automatgear

Skylum er især blevet kendt for at lave software med mange funktioner, der bruger kunstig intelligens, også kaldet AI. Da vi spørger til, om man ikke risikerer, at AI tager kontrollen fra brugeren, forklarer han:

“Vi var de første til at lave billedredigering med AI, og vi lavede mange teknologier som Accent AI og Sky Replacement AI. Vi så dengang, at en masse ting kunne gøres automatisk og være bedre med AI, men AI er ikke en værdi i sig selv. Det skal være en hjælp til skaberen, så han eller hun kan udvide sin kreativitet – det skal ikke dræbe kreativiteten, fordi det laver kreativitet i stedet for brugeren. Jeg bruger det selv til at se, hvordan et billede kan komme til at se ud. Det giver idéer,” fortæller han og fortsætter:

“AI er en god rådgiver og hjælper til at gøre ting nemmere. Det er som et automatgear. Nu kan AI skifte gear hurtigere end den gennemsnitlige bruger. Det hjælper, men det skal ikke være komplekst, og hvis det at skifte gear er en del af din kreativitet, så er det ikke sikkert, at et automatgear vil hjælpe,” siger han.

Relight AI i Luminar Neo

Relight AI gør det nemt at justere lyset på fx forgrunden alene og er en af de mange funktioner i Luminar Neo, som gør brug af AI.

Inspiration fra egne fotografer

Ivan Kutanin fortæller, at Skylum har mere end 50 medarbejdere, som også fotograferer, og de er ofte med til at bringe nye idéer frem. Desuden er teknikerne gode til at se, hvordan fotograferne i firmaet arbejder.

“Jeg er rigtig glad for vores udviklere, for de kan se løsninger på problemer og komme med idéer. Er jeg taget af sted uden stativ, så må jeg fotografere håndholdt og tænke, at jeg skal holde kameraet meget stille i svagt lys. Det var et af de problemer, der gjorde, at vi udviklede funktionen Supersharp til Luminar Neo. Vi lavede en funktion, der kunne få håndholdte billeder til at fungere som om, de var taget med stativ,” fortæller han.

>Læs vores anmeldelse af Skylum Luminar Neo her.

Supersharp i Luminar Neo

Supersharp er en af funktionerne, man kan tilkøbe som en udvidelse til Luminar Neo, og som kan rette fokusfejl eller bevægelsessløring.

Indtil nu har billedredigering ifølge Ivan Kutanin i høj grad handlet om at udjævne forskellen mellem det, man som fotograf så med øjnene, og det, kameraet har opfanget. Redigeringen er altså processen mellem det, du fik fra kameraet, og det, du gerne vil se, men det er ved at ændre sig.

“Mange eksperimenterer med deres kameraer, telefoner, droner og actionkameraer for at lave noget nyt og interessant, og fra at handle om at justere farver, ændre lyset og den slags vil det gå i en mere kreativ retning,” mener han.

Arbejder midt i krigen

Skylum er et internationalt firma, men er grundlagt i Ukraine og har stadig sin største afdeling i Kyiv. Her plejede der at være omkring 100 medarbejdere, og trods krigen er der stadig næsten 70 medarbejdere i byen.

“De er virkelig helte og har siddet og lavet komplekse ting fra beskyttelsesrum og har måttet finde ud at arbejde uden elektricitet – selv uden vand af og til. Mange af vores medarbejdere er trætte på grund af følelsesmæssige ting. De er bange for bombardementerne,” fortæller Ivan Kutanin.

“I mindre byer kan de være uden elektricitet i to-tre dage i træk. Sådan er det ikke overalt, men vi prøver at hjælpe vores medarbejdere med forskellige ting, fx kraftige powerbanks. Hvis det er muligt for dem at komme andre steder hen, fx Polen eller USA, hjælper vi dem og deres familier. Der er dog mange, der ikke kan tage væk fra Ukraine på grund af familie, og mændene kan ikke forlade landet uden særlig tilladelse, da der er krigstilstand,” siger Ivan Kutanin, der selv arbejder fra Portugal for tiden.

Læs også: Her er alt du skal vide om portrætfotografering

Afslutningsvis fortæller han, at Skylum har udgivet mere end 12 opdateringer til Luminar, siden krigen begyndte i slutningen af februar 2022.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...