To versioner af samme billede

Lightroom giver gode muligheder for at gemme flere versioner af samme billede.

© Shutterstock

Lav flere versioner i Lightroom

Både Lightroom og Lightroom Classic giver dig mulighed for at gemme flere versioner af dine redigerede billeder. Det kræver endda kun få klik med musen. Her viser vi, hvordan du gør.

24. september 2021 af Poul Siersbæk

Hvis du vil gemme et billede i flere versioner med forskellige udtryk, findes der rigtig gode muligheder i både Lightroom og Lightroom Classic. Det er i begge tilfælde rigtig smart, hvis du fx vil have et billede liggende med forskellige farveudtryk eller sort-hvid-konverteringer. Metoden i de to programtyper er dog forskellig.

I Lightroom Classic kan du bruge funktionen Snapshots, mens du i Lightroom kan gøre det med funktionen Versions. I begge tilfælde tager programmet et øjebliksbillede af dit foto med de justeringer, du har lavet. Der gemmes altså ikke en reel eller virtuel kopi af billedet. Herunder gennemgår vi, hvordan du laver versioner i de to programmer.

Snapshots i Lightroom Classic

Snapshots oprettes lynhurtigt med et klik på plustegnet ved Snapshots.

© Digital FOTO

Lav flere versioner med Snapshots

Hvis du bruger Lightroom Classic på din computer, kan du udnytte en rigtig smart funktion, når du har brug for at lave flere versioner af dine billeder.

Ved at klikke på knappen Snapshots i løbet af din billedredigering, gemmer programmet et Snapshot med de justeringer, du indtil videre har lavet. Disse Snapshots kan du lynhurtigt vende tilbage til, og du kan lave lige så mange, du vil.

Når du har åbnet Lightroom Classic, valgt et billede i Library og åbnet det i modulet Develop, laver du dine justeringer. Undervejs klikker du bare på plustegnet ved Snapshots for at oprette et Snapshot med de justeringer, du indtil videre har lavet.

Du kan højreklikke på navnet og vælge Rename, hvis du vil give dit Snapshot et sigende navn.

>Læs også: Her er forskellene på Lightroom og Lightroom Classic

Versions i Lightroom

I panelet Versions kan man se miniaturer med de forskellige versioner, man har oprettet.

© Digital FOTO

Flere udgaver med Versions i Lightroom 

Bruger du Lightroom på fx din tablet eller smartphone skal du have fat i en helt anden og unik funktion, hvis du vil lave flere udgaver af et billede. Her finder du nemlig den dedikerede funktion Versions til netop dette formål. 

Funktionen minder meget om Snapshots, men giver dig her den store fordel, at du kan se miniaturer af de forskellige versioner. Du får altså en langt mere visuel præsentation af de forskellige udgaver.

Når du har åbnet et billede i Lightroom og lavet dine justeringer, klikker du på Versions i bunden til højre. I spalten øverst til højre for billedet klikker du nu på Create Version, hvorefter du navngiver den. Hver version, du laver, lægger sig i spalten, så du nemt kan vælge den, der passer dig bedst.

>Hent vores store bonuspakke med Lightroom-kurser i Fordelszonen

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...