Computer med Lightroom

8 ting du skal holde øje med i Lightroom

Med de mange justeringsmuligheder i Lightroom er det fristende at slippe tøjlerne løs, men det kan nemt gå galt. Her kan du se, hvad du skal kigge efter, så du får perfekte resultater.

I Lightroom er der virkelig gode muligheder for at forbedre dine billeder, så lyset bliver flot, farverne er betagende, og detaljerne står frem. Du kan dog nemt komme til at gå for langt, så det i stedet går ud over billedkvaliteten.

Alt efter hvad du justerer, er der dog forskellige ting, du kan holde med i billedet, så du undgår at gå for langt. Herunder kan du se otte ting, du skal kigge efter i dit billede, alt efter hvad du justerer.

1. Når du justerer lys og kontrast

Ved at holde Alt-tasten nede, når du justerer lys, markeres dele, der brænder ud til hvid eller bliver sorte. På den måde kan du meget nemt se, om der er områder, der mister detaljer.

Screendump fra Lightroom

Når du holder Alt-tasten nede, bliver billedet helt sort, mens områder, der som her brænder ud til hvid, markeres. Ved at flytte på fx Highlights, Whites eller Exposure, kan du få detaljer frem igen i højlysene.

2. Når du ændrer hvidbalance

Der er ikke én korrekt indstilling til alle billeder, for det kommer an på lyset og den stemning, du vil have frem, men i fx landskaber kan det være godt at holde øje med, om himlen får unaturlige farver.

>Se videoen: De skjulte funktioner i Lightroom

3. Når du fjerner dis

Når du bruger funktionen Dehaze, kan der ofte komme et blåligt skær i det fjerne. Du kan i så fald male en maske med en lidt varmere hvidbalance.

Dehaze i Lightroom

I udgaven til højre har vi skruet godt op for Dehaze, men det har gjort bjerget i det fjernet meget blåt.

4. Når du øger farvemætningen

Hvis du skruer for meget op for farvemætning, kan fine detaljer blive til ensartede plamager. Brug i så fald ­skydeknappen Vibrance i stedet for Saturation. Vibrance tager nemlig kun fat i de svage farver, mens dem, der er kraftige i forvejen, ikke bliver kraftigere.

>Læs også: Derfor skal du opdatere dit kameras firmware

Billede af blomst i Lightroom

Til højre har vi skruet kraftigt op for Saturation. Det betyder dog, at de fine detaljer i blomsten er smeltet sammen til én nuance uden detaljer.

5. Når du øger skarphed

Zoom altid ind til 100 procent, når du tilføjer skarphed. Her skal du holde øje med, at der ikke kommer såkaldte haloer – ­lysende rande i kontrastrige overgange i billedet. Kommer de, har du skruet for højt op.

Billede af grene

Her har vi øget skarpheden for meget, så der er kommet lysende kanter rundt om fx grenene.

6. Når du øger struktur

Skruer du godt op for Clarity, kan farverne komme til at virke lidt svage og afdæmpede. Vælg hellere lidt lavere værdier, og kombinér Clarity med justering med Contrast.

>Læs også: Sådan tager du et perfekt pasfoto

7. Når du retter optikfejl

Nogle objektiver fortegner så meget, at detaljer i kanten beskæres, når du retter det. Flyt så skydeknappen Distortion mod venstre.

Billede af et træ

I billedet til højre har Lightroom rettet fortegning, så træet er kommet meget tæt på billedets kant.

8. Når du justerer i udvalgte områder

Hvis du lysner kraftigt i et udvalgt område, kan der komme tydelige kanter og støj. Dæmp i så fald effekten lidt, og tilføj støjreduktion.

Landskabsfoto

Her er forgrunden blevet lysnet kraftigt, men det har givet meget mere støj end i himlen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...