I Lightroom er der virkelig gode muligheder for at forbedre dine billeder, så lyset bliver flot, farverne er betagende, og detaljerne står frem. Du kan dog nemt komme til at gå for langt, så det i stedet går ud over billedkvaliteten.
Alt efter hvad du justerer, er der dog forskellige ting, du kan holde med i billedet, så du undgår at gå for langt. Herunder kan du se otte ting, du skal kigge efter i dit billede, alt efter hvad du justerer.
1. Når du justerer lys og kontrast
Ved at holde Alt-tasten nede, når du justerer lys, markeres dele, der brænder ud til hvid eller bliver sorte. På den måde kan du meget nemt se, om der er områder, der mister detaljer.

Når du holder Alt-tasten nede, bliver billedet helt sort, mens områder, der som her brænder ud til hvid, markeres. Ved at flytte på fx Highlights, Whites eller Exposure, kan du få detaljer frem igen i højlysene.
2. Når du ændrer hvidbalance
Der er ikke én korrekt indstilling til alle billeder, for det kommer an på lyset og den stemning, du vil have frem, men i fx landskaber kan det være godt at holde øje med, om himlen får unaturlige farver.
>Se videoen: De skjulte funktioner i Lightroom
3. Når du fjerner dis
Når du bruger funktionen Dehaze, kan der ofte komme et blåligt skær i det fjerne. Du kan i så fald male en maske med en lidt varmere hvidbalance.

I udgaven til højre har vi skruet godt op for Dehaze, men det har gjort bjerget i det fjernet meget blåt.
4. Når du øger farvemætningen
Hvis du skruer for meget op for farvemætning, kan fine detaljer blive til ensartede plamager. Brug i så fald skydeknappen Vibrance i stedet for Saturation. Vibrance tager nemlig kun fat i de svage farver, mens dem, der er kraftige i forvejen, ikke bliver kraftigere.
>Læs også: Derfor skal du opdatere dit kameras firmware

Til højre har vi skruet kraftigt op for Saturation. Det betyder dog, at de fine detaljer i blomsten er smeltet sammen til én nuance uden detaljer.
5. Når du øger skarphed
Zoom altid ind til 100 procent, når du tilføjer skarphed. Her skal du holde øje med, at der ikke kommer såkaldte haloer – lysende rande i kontrastrige overgange i billedet. Kommer de, har du skruet for højt op.

Her har vi øget skarpheden for meget, så der er kommet lysende kanter rundt om fx grenene.
6. Når du øger struktur
Skruer du godt op for Clarity, kan farverne komme til at virke lidt svage og afdæmpede. Vælg hellere lidt lavere værdier, og kombinér Clarity med justering med Contrast.
>Læs også: Sådan tager du et perfekt pasfoto
7. Når du retter optikfejl
Nogle objektiver fortegner så meget, at detaljer i kanten beskæres, når du retter det. Flyt så skydeknappen Distortion mod venstre.

I billedet til højre har Lightroom rettet fortegning, så træet er kommet meget tæt på billedets kant.
8. Når du justerer i udvalgte områder
Hvis du lysner kraftigt i et udvalgt område, kan der komme tydelige kanter og støj. Dæmp i så fald effekten lidt, og tilføj støjreduktion.

Her er forgrunden blevet lysnet kraftigt, men det har givet meget mere støj end i himlen.